Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Ilmastonmuutoskeskustelu kulkee osin vikaraiteilla

Eiköhän tämä ilmastonmuutosasia ole mennyt vikaraiteille, kun lapset alkavat syyttää vanhempiaan ja koko aikuisväestöä heidän oikeuksiensa pettämisestä. Nämä vanhemmat ovat heille rakentaneet tämän hyvinvointiyhteiskunnan, mitä he pitävät itsestäänselvyytenä.

Greta raivon vallassa haukkui valtionpäämiehet lapsuutensa varastamisesta – nämä henkilöt, jotka etsivät ratkaisua tilanteeseen. Mitä Greta on tehnyt asian eteen? Luulin olevan vitsi, että hän meni purjeveneellä Amerikkaan. Siitä olisi pitänyt tehdä iso juttu. Kuinka kauan matka sinne mahtoi kestää, kun Sveitsiinkin kesti junamatka toista vuorokautta.

Lahden torilla lapset osoittivat mieltään englanninkielisin julistein, koska kukaan muu ei tee mitään. Mitä nämä lapset ovat itse valmiita tekemään, sillä muutoksen pitää alkaa jokaisesta itsestään? Kuinka moni on valmis kulkemaan koulumatkat kävellen tai polkupyörällä? Entä kuinka moni on valmis luopumaan kännykästä?

ESS:n suuressa hiilijalanjälkireportaasissa myös karkit ja limsa oli poistolistalla. Lomamatkat tehdään tietenkin perheen yhteisillä pyöräretkillä.

Kouluihin pitäisi ottaa aineeksi ilmasto-oppi, missä annetaan asiallista tietoa asioista, myös vaihtoehdosta ja kaikkien mahdollisuuksien koko elinkaaresta.

Kaikki sähkö aiheuttaa jonkinlaista päästöä. Tulee se voima mistä tahansa, se pitää joillakin koneilla saada käyttökelpoiseksi sähköksi, ja koneet pitää rakentaa. Tuulivoimaa keräävät myllyt kestävät muutaman vuoden ja ovat sitten ongelmajätettä, ja toimiessaan aiheuttavat ongelmia lähiseudun asukkaille ja eläimille.

Aurinkopaneelit keräävät tarvittavan lämmön akkuihin, ne myös pitää uusia muutaman vuoden välein. Akkuja on myös sähköautoissa ja kännyköissä. Kaikkiin akkuihin käytetään mineraaleja, joita kaivetaan maan uumenista. Kaivostoiminta ei kuitenkaan ole ympäristöystävällistä. Varsinkin älykännykät (ei varmaan kenelläkään lapsella enää ole tavallista kännykkää) aiheuttavat säteilyä aina kun ovat päällä. Niiden vaikutuksesta ilmakehään ei kukaan tiedä.

Kouluihin pitäisi ottaa aineeksi ilmasto-oppi, missä annetaan asiallista tietoa asioista, myös vaihtoehdoista ja kaikkien mahdollisuuksien koko elinkaaresta. Koululaiset voisivat yhdessä ideoida uusia tapoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja yhdessä sopia, mitä tehdään.

Maailma pyörii rahan ja talouskasvun voimalla, ei sitä niin vain voida pysäyttää.

Terttu Pihlava

Hollola

Lue myös: "Meidän täytyy muuttaa elämäntapaamme radikaalisti" – lahtelainen Heidi Laaksonen haluaa elää 1,5 asteen tavoitteen mukaisesti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi