Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kansallisvaltiot ja ääninationalismi erotettava selkeästi toisistaan

Matti Annola (ESS 30.9) kirjoittaa, että nationalismi on maailman kehityksen pahimpia uhkia vastoin parempaa pohdintaa ja käsittämättä maailman kansallisvaltioiden rakennetta, kehityskulkuja ja dynaamisuutta maailman laajuisesti! Hän siteeraa liikuttavasti Albert Einsteinia ja onkin osin oikeassa silloin, kun liioiteltu ja valeasuun kietoutunut kansallinen kiihkoaate alkaa julistaa olevansa ainoa kansa, jolla on ”Jumalalta” tai rotuopin mukaan saadut valtuudet toteuttaa omaa ohjelmaansa täysin huomioimatta muita kansakuntia.

Valitettavasti kansallisvaltioista emme pääse mihinkään ja kaikki yritykset lopettaa nämä kansallisvaltiot on haudattu syvälle.

Geneettinen koodi on kirjoitettu meille jokaiselle yksilöllisesti ja asuinpaikkamme määrittelee meidät hyvin tarkasti alueellisesti syntymämme perusteella jonkin hallinnon tai maan alaiseksi. Samalla me sitoudumme noudattamaan kyseisen maan lakeja tai ellemme näin halua tehdä, joudumme kantamaan vastuun teoistamme kapinoimalla, sotimalla tai olemaan eristyksissä.

Valitettavasti kansallisvaltioista emme pääse mihinkään ja kaikki yritykset lopettaa nämä kansallisvaltiot on haudattu syvälle.

Maailmalla kansallisvaltiot ovat itse asiassa voimistaneet koko ajan asemaansa ja useat EU:hun kuuluvat kansallisvaltiot ovat kieltäytyneet noudattamasta EU:n hyväksymiä päätöslauseita, jotka koskevat niiden itsemääräämisoikeuksia pakolais- ja ilmastokysymyksissä.

Maailman johtavat maat sotilasvallat Kiina, USA ja Venäjä ovat täysin itsekkäästi laajentaneet reviireitään ja korostaneet vain oman kansansa etuja, koska näiden maiden poliittiset johtajat ovat havainneet tämän parhaaksi keinoksi pysyä vallassa mahdollisimman kauan.

Demokratia, sananvapaus ja ihmisoikeudet ovat joutuneet monissa äärinationalismin nimeen vannovissa maissa loukatuiksi ja ihmisiä on vainottu tietoisesti. Tästä syystä sodan ja nimenomaan ydinsodan pelko on koko ajan ihmiskunnan alitajunnassa läsnä kolkuttelemassa tästä järkyttävästä vaihtoehdosta.

En usko, että ihmiskunta on aivan valmis luomaan sellaista organisaatiota, joka perustuisi yhteiseen sopimukseen, joka johtaisi Maailman liittovaltion perustamiseen ja olla olisi tehokas, yhteinen puolustus ja ylin määräämisvalta kaikesta. Ihannehan tämä tietysti olisi!

YK:hon kuuluu nytkin 197 jäsenvaltiota ja sillä on lukuisia tärkeitä tehtäviä, joissa se kykenee toimimaan yli kansallisten rajojen, kuten terveys- ja koulutusasiat, mutta silti maiden keskinäisiin riitoihin ja sotiin, se voi ottaa kantaa vain äänestämällä, koska sillä ei ole ylikansallisia asevoimia.

Me kilpailemme kaikessa muiden maiden kanssa kansallisella tasolla – niin urheilussa kuin taloudessa. Kuulumme sukumme, kielemme ja kansamme kanssa kiinteästi johonkin paljon selvästi erottuvaan, pienempään ja helpommin hahmotettavaan kokonaisuuteen, jolle on annettu selkeä nimi kansallisvaltio. Siinä me riipumme tai putoamme!

Ainoastaan yhteistyöllä ja sopimuksilla voimme vaikuttaa ihmiskunnan kohtaloihin. Einstein siteeraus vielä lopuksi:” En tiedä, millä aseilla kolmas maailmansota mutta neljäs käydään kivillä ja kepeillä.”

Juhani Melanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi