Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Miksi ehjä pitää rikkoa? Lahti Energia on alallaan maailman huippuluokkaa

Kuva: Sami Lettojärvi

Sunnuntaiaamun kahvit olivat lorahtaa housuille, kun luin päivän Etlarista konsulttiyhtiön uudesta oivalluksesta repiä Lahti Energia hajalle. ”Energiayhtiötä on uusittava tavalla tai toisella. Pysyvyys olisi huonoin vaihtoehto.” Tilalle he esittävät keventämistä, kumppanuutta luopumista ja ties mitä Lahti ensin -inframalleja.

Asian olisi voinut ymmärtää, jos punnittavana olisi ollut terveydenhuolto, pyöräteiden kunto tai joku muu rikki oleva asia. Mutta ei, he ovat sabotoimassa kultakimpalettamme.

”Siinä missä yhtymän budjetti tuntuu aina pettävän, kaupungilla on onnekseen ainakin yksi tytäryhteisö, johon se voi luottaa kuin vuoreen. Se on tietenkin kaupungin kokonaan omistama ja kruununjalokiveksikin usein kutsuttu Lahti Energia oy”, kertoi ESS pääkirjoituksessaan 4.3.

Konsultit päättelevät nykytilanteen säilyttämisen olevan ”omistaja-arvon kehityksen kannalta huonoin” ratkaisu. Aivan täyttä potaskaa, kun puhutaan yhtiöstä, joka lienee alallaan maailman huippuluokkaa. Siihen on viimeisen kymmenen vuoden aikana satsattu satoja miljoonia. Sen seurauksena meillä on lähes hiilineutraali voimala tuottamassa elämän eliksiiriä kuntalaisille, vieläpä siten, että saamme vuosi vuoden perään nauttia sen tuloutuksina kymmeniä miljoonia.

Viime vuonna LE kustansi rientojamme 22,5 miljoonan osinko- ja muilla tuloilla. Onko satsauksilla meikattu firmaa vain myyntikuntoon?

Onko satsauksilla meikattu firmaa vain myyntikuntoon?

Asialla on tällä kertaa maailman laajuinen konsulttiyhtiö, Hollannissa päämajaa pitävä KPMG.

Kovat ovat paineet lyödä Lahti Energia taas lihoiksi. Edellisen kerran kauppoja hierottiin kolme vuotta sitten Fortumin kanssa. Tuolloin "lypsävän lehmän" lahtaaminen katsottiin järjettömäksi ja lytättiin julkisuudessa maanrakoon. Mikä nyt on muuttunut?

Hämärältä kuulostaa konsernipalvelujohtaja Mika Mäkisen vähättely, että kyseessä on vaan "normaalia tilannearviointia". Eikös sellainen kuulu yhtiön hallituksen ja johdon jokapäiväiseen rutiiniin, ei siihen konsulttiyhtiöitä tarvita.

Myöhemmin jutussa kerrotaan jatkettavan keskusteluja valittavien vaihtoehtojen kohdalla. Näyttää siltä, ettei kyseessä siis ole mikään "normaali tilannearvio", vaan asia, jonka kohdalla jatkotoimista on ainakin jotain juonia olemassa.

Veronmaksajana ja yhtiön (toistaiseksi) yhtenä omistajana olisi kiva tietää, paljonko miljardivoittoja tekevä KPMG meitä veloittaa? Se kai olisi kohtuullinen tieto, varsinkin, kun näitä kauppahommia parin kolmen vuoden välein aktivoidaan.

Björn Pökö Blomqvist

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi