Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Heikki Helin: Budjettiriihi on poliittista teatteria

Riihi on rakennus, jossa ennen kuivattiin ja puitiin viljaa. Vilja kuivattiin parsille pystytettyinä eli ahdettuina lyhteinä ja puitiin permannolla lyömällä varstan avulla jyvät irti tähkistä. Joissain tapauksissa jyvät irrotettiin polkemalla.

Hallitus viimeistelee talousarvion lopullisen muotoonsa budjettiriihessä. Riiheen ahdetaan tukku asioita, joista muutama päivä ja yö käydään tiukkaa taistelua.

Ainakin takavuosina ulospäin haluttiin antaa sellainen vaikutelma, että kukin ministeri taisteli kuin leijona oman ministeriönsä ja vaalipiirinsä rahojen puolesta. Lopputulos ei mihinkään muuttunut, mutta olipa taisteltu. Otsalta saatettiin pyyhkiä hikeäkin.

Budjettiriihikin alkoi näytelmänä toistaa itseään ja sen teho hiipui. Kun ennen oikeankin riihen puintiin osallistuneet maalaisliittolaiset vaihtuivat keskustapuoluelaisiksi ja vuosituhat vaihtui, muuttui tyyli. Moni ministeri ei taida olla oikeaa riihtä nähnytkään. Rinteen hallitus pui riihtä Säätytalolla.

Martti Innanen runoili läpi Urjalan ja kautta Huittisten kuuluvasta hirveästä varstojen jyskeestä. Riiheen ei ahdeta nykyhallitusten aikaan suurta ratkaisemattomien asioiden joukkoa, vaan muutama poliittisesti kiinnostava.

Riiheltä ei kuulu enää vastojen jyskettä eikä siellä ei ole viskatessa syntyvää pölyä. Budjettiriihessä tehdään kompromisseja, joissa kaikki voittavat, mutta kukaan ei lopulta tiedä, mitä lopulta päätettiin. Tästä on monia esimerkkejä viime vuosilta.

Jani Vapaavuori oli kahdeksan vuotta ministerin erityisavustaja ja seitsemän vuotta ministerinä. Hän kirjoitti kokemuksistaan kirjan Puoliholtiton Suomi (2016). Vapaavuoren mukaan ”yleinen käsitys on, että hallitus pohtii budjettiriihessä valtion taloudenpidon keskeisiä kysymyksiä ja käy neuvotteluja talousarvion painopisteistä. Totuus on kuitenkin toista. Käytännössä kyse on pitkälti teatterista. Päätökset on käytännössä nuijittu pöytään jo hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua.”

Riiheen ahdetaan tukku asioita, joista muutama päivä ja yö käydään tiukkaa taistelua.

Budjettiriihessä Vapaavuoren mielestä on kyse pääosin pelkästä teatterista, julkikuvan ylläpitämisestä. ”Kulloisenkin pääministerin mielentilasta ja perusluonteesta riippuen riihen pitää kestää tietyn ajan. Toisinaan sen halutaan päättyvän poikkeuksellisen pikaisesti, jotta annettaisiin vaikutelma jämäkästä ja päätöksentekokykyisestä tai yhtenäisestä hallituksesta. Toisinaan riihen ei haluta päättyvän liian aikaisin, jotta raskaat ratkaisut vaikeina aikoina eivät näyttäisi liian helpoilta.”

Antti Rinne (sd.) kertoi budjettiriihen tiedotustilaisuuden aluksi vitsinä, että ”enemmän aikaa meni kopioiden ottamiseen kuin päätösten tekemiseen”. Rinne halusi tällä viestittää kansalaisille hallituksensa dynaamisuutta, toimintakykyisyyttä ja selkeää visiota Suomen suunnasta.

Vapaavuori kertoo, että kun varsinaiseen riihipöytään istutaan, ketään ei enemmälti innosta koko touhu. Puoluejohtajat ovat nääntyneitä ja muut ministerit lähinnä turhautuneita, koska tietävät, ettei asioihin voi enää vaikuttaa.

Marko Junkkarin mielestä budjettiriihi on erityisen otollinen paikka hallituksen profiloitumiselle. Riihen jälkeen julkaistaan tiedote, jossa hallitus listaa keskeisimmät päätöksensä. Ja kuten arvata saattaa, tiedotteessa korostuvat kivat ja kansalaisille mieluisat päätökset. (HS 18.9.2019)

Kokonaisuudessaan budjettiesitys tulee julki maanantaina 7. lokakuuta, jolloin saadaan yksityiskohtainen kuva esityksen sisällöstä. Junkkarin mukaan on tunnettua: piru asuu yksityiskohdissa.

Kirjoittaja on lahtelainen dosentti
Heikki Helin
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi