Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Hämeen poliisi: Joka päivä näkee, kuinka suuri osa hälytyksistä liittyy huumeisiin

Suomessa, kuten myös Hämeen poliisilaitoksen alueella, on käyty vilkasta keskustelua huumausaineiden aiheuttamista haitoista, rikosoikeudellisesta arvioinnista, hoitoonohjauksesta ja poliisin roolista tässä yhteydessä. Etelä-Suomen Sanomissa huumausaineita on käsitelty useasta näkökulmasta: 2.9.2019. Hoitoa rangaistusten sijaan, 10.9.2019 Huumeet veivät kuoleman porteille ja viimeisimpänä 17.9.2019 Päihdeapua hakee yhä useampi lahtelainen. Uusi Lahti -lehti julkaisee peräti kaksi erikoisnumeroa, joissa keskitytään huumausaineongelmaan. Ensimmäinen ilmestyi 18.9.2019.

Lue myös: Vakava sairastuminen ajoi kympin tytön huumeiden käyttäjäksi – "Oli tunne, että voin kuolla minä päivänä tahansa"
 

Tällä hetkellä niin Lahdessa kuin muissa isoissa kaupungeissa kaikenlainen päihteiden käyttö näkyy katukuvassa. Kansalaispalautteen perusteella monien kaupunkien asukkaiden turvallisuuden tunne on tästä syystä heikentynyt ja poliisia vaaditaan puhdistamaan katukuvaa.

Huumausaineisiin kohdistuvaa toimintaa ohjaa EU:n huumausainestrategia. Sen mukaan pyritään vähentämään huumausaineiden kysyntää, laittomien huumausaineiden tarjontaa ja huumausaineisiin liittyviä terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja. Niissä maissa, joissa kannabiksen käyttö on dekriminalisoitu, resursseja on suunnattu erityisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoon, valistukseen ja välittömästi tapahtuvaan hoitoonohjaukseen. Tätä dekriminalisointia on meilläkin paljon esitetty muun muassa sillä perusteella, että rangaistuksen pelko estää käyttäjiä hakeutumasta hoitoon.

Huumausaineiden markkinat ovat isossa kuvassa pitkälti järjestäytyneen rikollisuuden määräysvallassa. Näin on valitettavasti havaittu olevan myös niissä maissa, missä huumausainepolitiikka on ollut Suomea sallivampi. Kannabiksen käytön vapauttaminen ei muuttaisi tätä asiaa. Vaikka kannabista myytäisiin valtion toimesta, sitä myytäisiin edelleen myös pimeillä markkinoilla kuten muitakin huumausaineita.

Käytön rahoittaminen johtaa usein rahan hankkimiseen laittomin keinoin. Yleisimpinä ovat erilaiset omaisuusrikokset kuten murtovarkaudet, polkupyörävarkaudet ja petokset. Ikävä ilmiö ovat erilaiset seksirikokset ja paritusrikokset epätoivoisessa tilanteessa riippuvuuden riivatessa.

Lisäksi järjestäytynyt rikollisuus käyttää huumausainerikoksissa mukana olevia erilaisiin kiristysrikoksiin, sekä kiristyksen tekijöinä että kohteena. Näissä rikoksissa on mukana myös raakaa väkivaltaa. Käyttäjät ovat usein tekijöinä ja uhreina väkivaltarikoksissa.

Lue myös: Huumeet veivät Pasi Tuomailan kuoleman porteille – "Kaikki neulat kelpasivat, tylsät ja likaisetkin roskiksista ja yleisistä vessoista"
 

Huumausaineiden kasvatukseen, maahantuontiin, kauppaan ja käyttöön liittyy merkittäviä ongelmia niin yksilöiden kuin perheiden ja yhteisöjen näkökulmasta. Tämän tunnustavat kaikki ongelman vaikutuspiiriin joutuneet roolistaan riippumatta. Vaikka kannabiksen käyttö olisi täysi-ikäisille laillista, se ei poista sitä seikkaa, että sen kokeileminen ja käyttö ovat lapsille ja nuorille tuhoisaa ja sen käyttö lähipiirissä vaikuttaa haitallisesti lasten elämään.

Poliisin päivittäisessä toiminnassa hälytystehtävillä tai rikostutkinnassa tulee esiin se, että suuri osa tehtävistä liittyy tavalla tai toisella huumausaineisiin. Esim. tapahtuma on saanut alkunsa aineiden saamiseksi tai teko on tehty aineiden vaikutuksen alaisena. Iso osa huumausaineisiin liittyvistä rikoksista ja ongelmista jää edelleen syystä tai toisesta paljastumatta.

Kuten päihdelääketieteen apulaisprofessori Solja Niemelä lehdessä totesi, ei THC-pitoinen kannabis ole ongelmaton, kuten eivät muutkaan päihteet.

Varsinaisia huumekuolemia ei edelleenkään ole Suomessa paljoa, mutta Hämeessäkin tutkinnassa on huumekuolemia epäonnistuneen annostelun tai itsetuhoisuuden seurauksena. Lääke- tai huumausaineiden aiheuttamat myrkytyskuolemat ovatkin kasvussa. Huumausaineilla on myös välillisesti kasvava merkitys esimerkiksi tapaturmissa.

Tämän hetken tilastojen mukaan poliisin Hämeessä tapaamista rattijuopoista noin 40 prosenttia on autoillut huumeiden vaikutuksen alaisena. Tämä koskee siis kiinni jääneitä, todellisuudessa liikenteessä on vielä enemmän huumekuskeja ja heidän määränsä ei ainakaan tule sallivammalla huumepolitiikalla vähenemään, eikä näin ollen myöskään liikenneturvallisuus tältä osin parantumaan.

Hämeen poliisilaitos on tehnyt huumausainetorjuntasuunnitelman vuonna 2018. Yksi suunnitelman tavoitteista on saada alueen hoitoonohjaus toimivaksi. Tätä asiaa on kehitetty yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kolmannen sektorin kanssa. Valitettavasti hoitopaikkoja on edelleen rajallisesti ja hoitoon pääsy voi kestää.

Ikävä ilmiö ovat erilaiset seksirikokset ja paritusrikokset epätoivoisessa tilanteessa riippuvuuden riivatessa.

Samassa yhteydessä poliisi on tarkistanut toimintamallejaan, kun käyttäjää ei epäillä käytön lisäksi muista rikoksista. Ensikertalaiset pyritään saattamaan aina hoitopolulle. Valitettavan usein hoidon vastaan ottamisesta kuitenkin kieltäydytään. Usein syynä on todellisuudessa se, että kiinnijäänyt on ollut jo pitkään tekemisissä huumausaineiden kanssa.

Oma lukunsa on sitten poliisin näkökulmasta rajanveto oman käytön ja huumausainekaupan välillä. Käytännössä oman käytön rahoitukseen liittyy usein aineiden välittäminen nuoremmille ja käytön alussa oleville.

Kannabiksen käytön dekriminalisoinnista keskusteltaessa viitataan usein niin sanottuun Portugalin malliin. Portugalissa käytön rankaisemattomuus edellyttää aineiden vähäistä määrää, hoitoon sitoutumista ja arviointikeskustelu käytöstä käydään viipymättä pääosin seuraavana päivänä.

Suomessa on jo nyt mahdollista luopua rangaistusseuraamuksista, kun käyttäjä sitoutuu hoitoon. Suomessa tulokset huumeriippuvuudesta pääsemisessä saattaisivat parantua, jos hoitoonohjauskeskustelu velvoitettaisiin käymään esimerkiksi sosiaaliviranomaisen toimesta.

Hämeen poliisilaitos tulee jatkamaan huumausaineiden torjuntaa alueellaan kuten laki ja strategia edellyttää. Poliisi toivoo asiassa avointa ja kokonaisvaltaista keskustelua faktoihin perustuen. Haittoja pitää torjua, mutta kaikkein tehokkainta on saada lapset ja nuoret pysymään erossa huumausaineista.

Huumeongelmasta keskusteltaessa on hyvä huomioida seikat niin aineiden käyttäjän, rikoksen uhrien kuin kaikkien turvallisuuden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Jokainen voi edistää huumekielteistä ilmapiiriä, joka toteutuessaan on kaikkein vaikuttavinta lasten ja nuorten suojelemisessa.

Ilkka Koskimäki, poliisipäällikkö
Reijo Tuovinen, apulaispoliisipäällikkö
Martti Hirvonen, rikosylikomisario
Pälvi Suokas, rikosylikomisario

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi