Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Mirka Soinikoski: Hallitusohjelman kunnianhimoisille ilmastotavoitteille on kiireellinen tarve kaikilla sektoreilla

Eduskunta sai syyskuussa käsiteltäväkseen ilmastolain mukaisen ilmastovuosikertomuksen 2019. Kertomus on sarjassaan ensimmäinen ja se tuo tärkeän lisän eduskunnan työkalupakkiin, jonka avulla voidaan tarkastella ilmastotavoitteiden täyttymistä ja päästöjen vähenemistä Suomessa.

Ilmastovuosikertomus osoittaa, ettei nykytoimilla tulla pääsemään kansalliseen 1,5 asteen tavoitteeseen. Suomen sitoutuminen ilmastotalkoisiin on tällä hetkellä pahimmillaan jopa neljän asteen lämpenemisen vauhdissa, eli hallitusohjelman kunnianhimoisille ilmastotavoitteille on kiireellinen tarve kaikilla sektoreilla.

On selvää, ettei ilmastotalkoita voi maksattaa vähävaraisilla ja samaan aikaan meidän on huolehdittava suomalaisten yritysten kilpailukyvystä globaalin muutoksen keskellä. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) totesi eduskunnan kyselytunnilla, että YK:n alaisen Kansainvälisen työjärjestön ILO:n arvion mukaan ilmastotoimet synnyttävät enemmän työpaikkoja kuin ne vievät. On myös syytä muistaa, että ilmastonmuutoksen torjunta tulee aina halvemmaksi kuin sen vaikutusten kanssa eläminen. Tarvitsemme reilun muutoksen, johon kaikki on saatava mukaan.

Ilmastovuosikertomusta käsiteltiin tällä viikolla ympäristövaliokunnan sekä maa- ja metsätalousvaliokunnan julkisessa kuulemisessa. Myös siellä eri ministeriöiden ja asiantuntijoiden viesti oli kristallin kirkas – meidän on pystyttävä parempaan. Tähänastiset ilmastotoimet Suomessa eivät ole riittäviä.

Ilmastonmuutoksen torjunta tulee aina halvemmaksi kuin sen vaikutusten kanssa eläminen.

Liikenteen osalta olennaisinta on muistaa kansalliset tavoitteet päästöjen puolittamisesta. Vähäpäästöisten kulkumuotojen osuutta on kasvatettava reippaasti, kävelyä ja pyöräilyä on lisättävä kaikkialla missä se on mahdollista. Julkisen liikenteen suoritetilaston mukaan henkilöliikenteen osuus rautateillä on reilu kaksi prosenttia ja linja-auton yhdeksän prosenttia, kun samaan aikaan henkilöautolla kulkee yli 84 prosenttia matkustajista. Päästötavoitteiden saavuttamisessa on huomioitava myös kulkuneuvon energiatehokkuus ja käyttövoiman päästöt.

Sitran asiantuntija Oras Tynkkynen toivoi, että tulevissa ilmastovuosikertomuksissa huomioidaan myös kansainvälisen liikenteen päästöt, jotka nyt oli jätetty kertomuksen ulkopuolelle. Keskustelussa vuosikertomuksen kehittämisestä sivuttiin useasti myös tulevaa ilmastolain päivittämistä, joka tulee eduskunnan työpöydälle tämän kauden aikana.

Viisikkohallituksen ensimmäinen budjettiesitys julkaistiin torstaina 17.9. Talousarvioesitys antaa suuntaa kestävän kehityksen hallituksen ilmastotoimille. Tämän hallituksen onnistumisen mittareita ovat paitsi työllisyystavoitteiden täyttyminen, myös ilmastotekojen toteuttaminen. Koska nykyinen hallitus kiristi merkittävästi Suomen ilmastotavoitteita, on myös suunnitelmat niiden toteuttamiseksi päivitettävä. Kun tämä työ on tehty, voidaan ilmastonmuutoksen torjuntaa jatkaa entistä vaikuttavammin.

Kestävillä kulkutapavalinnoilla on oikeasti merkitystä, sekä ilmaston että terveyden kannalta. Liikkuminen on muuttumassa palveluksi ja nämä ns. MaaS-palvelut kehittyvät nopeasti. Ideana on tarjota liikkumista ilman oman auton omistamista ja sen käyttämisen pakkoa. Eri palvelujen saumaton yhteistoiminta ja yhden maksun periaate helpottavat käyttäjän arkea. HSL Reittiopas antaa jo esimakua tästä, sovelluksista Suomessa toimii ainakin Whim ja yhteiskäyttöautot ovat tulleet jäädäkseen.

Lyhyet matkat kannattaa kävellä tai pyöräillä, kaupan päälle saa annoksen lähiluontoa. Stressitaso ja verenpaine laskevat tutkitusti luonnossa liikkuessa. Jos aikataulusi sallii, koukkaa seuraavalla reissullasi puiston tai metsän kautta.

Mirka Soinikoski

Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja.

Lue myös: Mitä sairauslomalla saa tehdä ja mitä ei? Ei ainakaan pelata räkätautisena jalkapalloa loskakelissä, selviää hovioikeudesta
 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi