Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Haudasta tulikin hotelli - ikuista lepoa on tarjolla vain ydinjätteille, Mannerheimille ja muutamalle erikoissiunatulle

Kansalaisten yhdenvertaisuus ei toteudu hautaustoimessa, toteaa kirjoittaja. Kuva: Samuli Ikäheimo

Äitimuorini haudattiin vuonna 1993. Tämän vuoden alkupuolella Lahden seurakuntayhtymä lähetti vajaan 200 euron laskun. Sen maksamalla saisin äidille lisäaikaa haudan levossa 15 vuotta.

Hautajaisissa pappi puhuu tähän tapaan: ylösnousemuksellaan Kristus pyhitti meidän hautamme lepokammioksi. Ajatuksena lienee, että vainaja lepää siunatussa haudassaan siihen saakka, että Kristus omalla ajallaan kutsuu hänet jälleen eloon Jumalan valtakuntaan.

Totuus, minkä pappi puhuessaan varmasti tietää, on se, että ikuisuuteen verrattaessa jo hyvin lyhyen ajan kuluttua seurakunnan pieni kaivinkone rouhii vainajan luut jälleen ylös – ellei sitten Kristus ennätä ensin.

Suomi on pinta-alaltaan väestömääräänsä nähden suuri maa. Voisi luulla, että täällä olisi vainajien lepokammioille sen verran tilaa, että hautojen häpäisystä ei tarvitsisi tehdä yleistä käytäntöä.

Hauta ei ole hotelli eikä sepeliksi jauhetuilla hautakivillä ole mitään tekemistä pieteetin kanssa.

Rikoslain mukaan hautarauha on voimassa niin kauan kuin paikka voidaan tunnistaa vainajan leposijaksi. Saman lain mukaan myös haudalla kaivelu on ruumiin käsittelemistä pahennusta herättävällä tavalla, vaikka kaivaminen ei ulottuisi vainajaan saakka.

Kirkkolaki sen sijaan rajaa haudan hallinta-ajan 50 vuoteen. Miten kaksi eduskunnan hyväksymää ja samaa asiaa koskevaa lakia voi olla ristiriidassa keskenään?

Mikä hallinta-aika? Pappi siunaa vainajan odottamaan Kristuksen suorittamaa herätystä. Hauta on vainajan leposija ja elossa oleville on omat rentoutumispaikkansa. Jos kerran hauta on Kristuksen pyhittämä lepokammio, niin kyllä vainajan tulisi saada siellä levätä ilman, että jälkeläisten täytyy maksaa aina lisää – etenkin, kun kirkolla on oikeus kerätä veroja toimintansa rahoittamiseksi. Hauta ei ole hotelli eikä sepeliksi jauhetuilla hautakivillä ole mitään tekemistä pieteetin kanssa.

On siis kummallista, että seurakunnan työntekijät voivat kaivella esiin seurakunnan omien pappien ikuiseen lepoon siunaamia vainajia näiden lepokammioista. Papit ainakin saisivat karsia epätodet korulauseet puheistaan, jotta surevien ei tarvitsisi olla niitä uskovinaan.

Karu karrikoitu totuus kirkon vainajille tarjoamasta ikuisesta levosta on siis se, että täällä pysyvä lepokammio on tarjolla vain ydinjätteille, Mannerheimille ja muutamalle muulle erikoissiunatulle. Tavallisen ihmisen muisto hävitetään. Kansalaisten yhdenvertaisuus ei toteudu hautaustoimessa.

Lue myös: Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Täytyy muistaa, että nämä paikat eivät ole mitään teemapuistoja"
Markus Koskela
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi