Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Akateemisia ympäristökaupunkilaisia harmittaa

Koulutus ei mene hukkaan, mutta selvää on sekin, että peruskoulukin riittää moniin töihin.

On ollut mielenkiintoista seurata syntymäkaupunkini ponnisteluja ympäristökaupunkiasiassa. Yrittäjänä olen ajatellut hankkeen kannattavuutta ja pessimistinä epäillyt sitä.

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä ollaan kuviteltu saatavan. Lahdella ei ymmärtääkseni ole ylimääräisiä rahoja vain jotain titteleitä poimiakseen. Monet tärkeät sektorit, kuten terveydenhoito, odottavat kymmeniä ja satoja miljoonia.

Yllättävän pienin otsikoin asia on Lahden valinnan jälkeen edennytkin. Monikohan kaupunkilaisista tietää mistä on kyse ja mitkä olivat hakuprosessin tavoitteet? Toivottavasti valittu hankejohtaja Milla Bruneau senkin jossain vaiheessa paljastaa.

Viime päivinä on kuitenkin asiaa nostettu tikunnenään tyypilliseen poliitikkojen tapaan. Isoista tärkeistä asioista ei osata sanoa mitään, pienistä on mielipiteet jokaisella. Jollain varsin epäsovinnaisiakin.

Jos akateemisuus olisi jotain kaikkein parasta ja haluttua, tuskin meillä olisi 1 000 tohtoria työttömänä.

Ikävää oli lukea muun muassa akateemisen ihmisen kirjoittavan, että valittiin medianomi, kun tarjolla olisi ollut akateemisiakin. Ikävästi sanottu sekä valitsijoita että valittua kohtaan, kun ei akateemisuus ollut ehto.

Jos akateemisuus olisi jotain kaikkein parasta ja haluttua, tuskin meillä olisi 1 000 tohtoria työttömänä.

Jos joskus esittämäni Lahden kaupungin kehitystyöryhmän johtoon valittaisiin poikkeuksellisen menestynyt ihminen, palkittu yrittäjä Jalo Paananen, niin epäilen, ettei kaupungista löytyisi niin akateemista, joka kehtaisi kirjoittaa, että valittiin merkonomi, vaikka akateemisiakin oli tarjolla.

Koulutus ei mene hukkaan, mutta täysin selvää on sekin, että peruskoulukin riittää moniin töihin. Ammattimiesten ja naisten tarve mitä moninaisempiin töihin on niin laaja, ettei pelkkä koulutus, vaan enemmänkin työntekijän motiivi takaa sen, että työstä syntyy tulosta. Hyvää ammattikoulun käynyttä sähkömiestä ei työmaalla korvaa rakennusalan akateeminen diplomi-insinööri.

Ajattelen, että Milla Bruneau menestyy työssään varmasti parhaalla mahdollisella tavalla. Hänen ansionsa ovat varsin mittavat ja eduskuntatyökin varsin lähellä, mitä kaikki lahtelaiset kokoomuslaiset varmasti toivovat ja odottavat. Akateemisista lahtelaisista miehistä ei näytä siihenkään hommaan olevan.

On hyvä, että työhön valittiin lahtelainen. Lahdella on ollut laman jälkeen todella huono piirre. Aivan kuin Heinolassa 30 vuotta sitten, jonne toimistoni tarjosi sähkösuunnittelua uimahalliin. Kun soitin kaupungin teknilliselle johtajalla tarjoukseni perään, hän sanoi: ”Valittiin helsinkiläinen insinööritoimisto, kun se oli vain 6 000 markkaa kalliimpi”.

Pyydän saada toivottaa hienolle naiselle, Milla Bruneaulle kaikkea mahdollista hyvää ponnisteluissasi lahtelaisten hyväksi. Kaikesta näkee, että Millan kohdalla pätee Savonlinnassa, Hotelli Totin aamiaisravintolan seinällä, kesällä näkemäni teksti: ”Tämä on elämäni paras päivä, huominen on vielä parempi”.

Jussi Mäkelä
Hollola

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi