Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Junckerin lain variaatio hyvinvointiyhtymässä ja Bruneaun valinnassa

Osa päättäjistä on halunnut välttää hankalia päätöksiä, koska eteneminen valtakunnan johtopaikoille olisi ehkä estynyt.

Etelä-Suomen Sanomien yhteiskuntatoimituksen esimies Kimmo Kangas kirjoitti (7.9.) onnistuneesti Junckerin lain muodostamasta haasteesta – päättäjät tietävät mitä vaikeita päätöksiä joskus on tehtävä, mutta he eivät tiedä, miten enää tulla uudelleenvalituksi sen jälkeen. ESS:n päätoimittaja Markus Pirttijoki kirjoitti (8.9.) Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän talousvaikeuksista. Niidenkin takana on Junckerin lain mukainen käyttäytyminen.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymää (hyky) muodostettaessa kuntien hyvinvointiorganisaatiot laitettiin samaan organisaatioon ja toivottujen säästöjen saavuttamiseksi toivottiin toimivan johdon keksivän ratkaisun, jossa hykyn hallituksen jäsenten ja kuntapäättäjien maine ei kärsisi ja uudelleenvalinta vaaleissa onnistuisi.

Osa päättäjistä on halunnut välttää hankalia päätöksiä, koska eteneminen valtakunnan johtopaikoille olisi ehkä estynyt. Osa on pelännyt oman puolueensa kollegoiden kriittistä kommentointia tai äänestäjien rangaistusta seuraavissa vaaleissa. Kuntien päättäjät ovat myös vältelleet muutoksia, jotta eivät näyttäisi lepsuilta suhteessa muiden kuntien päättäjiin.

Loppupeleissä äänestäjät kuitenkin tukevat avoimia ja rohkeita päättäjiä.

Vaikka yksityiset yritykset ovat eri asia kuin kuntaorganisaatiot, niin siellä on havaittu, että ei kannata tavoitella esimerkiksi kymmenen prosentin säästöjä, sillä silloin saadaan vain viisi prosenttia. Mutta kun tavoitteeksi asetetaan esimerkiksi 20 prosenttia, niin silloin voidaan päästä 25 prosenttiin.

20 prosenttia on niin iso luku, että kaikki toiminnot täytyy toteuttaa täysin uudella tavalla. Ja se tapa ei enää voi olla työntekijöiden vähentäminen ainakaan ainoana toimenpiteenä.

Milla Bruneaun valinta Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtoon oli eräänlainen ”käänteinen” Junckerin lain tapaus. Lahden kaupunginhallituksen jäsenet tekivät heille kuuluvan päätöksen sopivan ja pätevän henkilön eli Bruneaun vallinnasta.

Ne kaupungin johtavat poliitikot, jotka eivät olleet tekemässä päätöstä – ja siis saamassa poliittisia +–pisteitä seuraavia vaaleja ajatellen, nostivat haloon.

Ehkä Etelä-Suomen Sanomat oli turhaan synnyttämässä mekkalaa. Lehdistön tehtävä on olla valppaana, että ei päästä tekemään sisäpiirin suhmurointeja. Tämä oli ongelma menneinä vuosikymmeninä, mutta ehkä ajat ovat muuttuneet niistä siten, että nykyisessä yhteiskunnassa mikään ei pysy salaisuutena.

Poliittiset päättäjät on valittu tehtäviinsä, jotta he tekevät päätöksiä. Toivottavasti jonain päivänä he ovat enemmän valmiita tekemään rohkeita päätöksiä ilman tarpeettomia kiemuroita. Vaikka päätökset olisivat kuinka hyvin perusteltuja, niin aina niitä joku kuitenkin kritisoi. Loppupeleissä äänestäjät kuitenkin tukevat avoimia ja rohkeita päättäjiä.

Timo Ojala
Lahti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi