Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Jalkakäytävä-pyörätiet nykyistä turvallisemmaksi Lahdessa!

Viimeisen viiden vuoden aikana yhdistettyjen jalkakäytävä-pyöräteiden käyttäjien määrä on lisääntynyt merkittävästi. Hyvä niin. Samalla kuitenkin turvallisuus näillä käytävillä on heikentynyt.

Vuosia sitten käytävillä liikkuivat jalankulkijoiden kanssa vain normaalit polkupyörät, potkulaudat ja rollaattorit. Tänä päivänä samoilla käytävillä liikkuvat lisäksi monenlaiset muut polkupyörät, sähköpotkulaudat sekä skootterit. Vauhti on merkittävästi kasvanut.

Miten kevyen liikenteen suunnittelijat ovat ottaneet tämän huomioon? Valitettavasti ei mitenkään. Ei ole sääntöjä, ei oikeita liikennemerkkejä, eikä ohjaavia opasteita. Lahdessa on siellä täällä muutamien satojen metrien matkalla keskiviivalla ja asfalttimaalauksella eriytetty pyöräilijät ja jalankulkijat omille kaistoilleen. Esimerkiksi Lahden satamassa meno on villiä ja uhkarohkeaa leveillä kevyen liikenteen väylillä.

Suomen polkupyöräkulttuuri on vielä kehittymätöntä esimerkiksi Keski-Eurooppaan verrattuna. Meillä ei vielä osata käyttää pyörässä olevaa soittokelloa varoituksena edellä kävelevälle. Myös kypärän käyttö on satunnaista.

Toivon että Euroopan ympäristöpääkaupungin virkamiehet ja päättäjät laittavat tämänkin asian kuntoon vuoteen 2021 mennessä. Samalla voisi yleistyä vähemmän saastuttavien kulkuvälineiden käyttöä ja turvallisuus. Yksi älypyörätie ei riitä. Tarvitaan turvallisia kevyen liikenteen väyliä kymmeniä kilometriä lisää.

Pekka Rusila

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi