Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Lastensuojelu on Päijät-Hämeessä turhaan kallista – tehokkainta olisi tarjota apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa

Päijät-Hämeessä tehdään keskivertoa enemmän lastensuojeluilmoituksia ja määrät nousevat vauhdilla. Perheen taloudelliset ongelmat, työttömyys, yksinhuoltajuus sekä alhainen koulutustaso lisäävät riskiä kodin ulkopuolelle sijoittamiseen. Kaikki nämä riskitekijät osuvat erityisesti Lahteen, jossa meillä on korkea työttömyys, matala koulutustaso ja keskivertoa suurempi määrä yksinhuoltajia.

Lahdessa lastensuojeluilmoituksien määrä onkin melkein kaksinkertaistunut kymmenen vuoden aikana. Myös kiireellisesti sijoitettujen lasten määrä on muuta maata keskimääräistä korkeampi, joka viestii siitä, että lastensuojelussa autetaan lapsia ja perheitä aivan liian myöhään – vasta kun tilanne on jo kriisiytynyt ja tarvitaan järeitä toimia.
 

Järeät toimet maksavat. Lahti käytti vuonna 2018 lastensuojelun kustannuksiin melkein 20 miljoonaa euroa. Kustannukset ovat nousseet 35 prosenttia vuodesta 2014.

Kun perustason palvelut ovat vähäisiä (nuoret) tai puuttuvat kokonaan (lapset), ruuhkautuu kallis erikoissairaanhoito. Tilastojen mukaan vuonna 2018 ennaltaehkäisevässä perheiden lastensuojelun kodin- ja lastenhoitopalveluissa ei esimerkiksi ollut yhtään lasta Lahdessa. Maksamme turhaan kymmenkertaisen summan kriisiytyneestä tilanteesta niin taloudellisesti kuin henkisesti.

Nyt tulee tehdä pikaisesti päätöksiä, jotta käytetyt eurot menevät ennaltaehkäisevään toimintaan tulipalojen sammuttamisen sijasta.

Kaikista kustannustehokkainta olisi tarjota apua lapsille ja perheille nopeasti ja intensiivisesti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Suorien kustannuksien lisäksi menetämme pienten lasten ja nuorten aikaa ja voimavaroja siitä, mitä heidän pitäisi tehdä: leikkiä, oppia, kasvaa, kouluttautua ja astua terveinä työelämään veronmaksajiksi ja elää tyytyväisenä kaupungissamme.
 

Perheklinikan uskotaan olevan ennaltaehkäisevä malli, joka kriittisesti tarvittaisiin. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimialajohtaja Mika Forsbergin mukaan malli ei ole edennyt, koska valtuusto ei ole halunnut osoittaa noin kahta miljoonaa euroa kuntayhtymän budjetista.

Tilanne Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on epäilemättä tiukka ja hankala, mutta juuri lastensuojelun kustannukset ovat kasvaneet merkittävästi. Tilanteessa, jossa tiedetään, että perheklinikkamalli ennaltaehkäisisi lastensuojelun tarvetta, on aivan käsittämätöntä, ettei kahden miljoonan euron investointirahaa löydy, vaan perheet jätetään ilman tukea ja maksetaan lasku mieluummin kymmenkertaisena.

Nyt tulee tehdä pikaisesti päätöksiä, jotta käytetyt eurot menevät ennaltaehkäisevään toimintaan tulipalojen sammuttamisen sijasta. Hyvinvointiyhtymän taloutta ei tasapainoteta jatkuvilla leikkauksilla, vaan toiminnan kehittämisellä. Peruspalveluiden saatavuus on keskeisin toimenpide, kun haluamme ennaltaehkäistä lastensuojelun kriisiytymistä ja kulujen merkittävää kasvamista.
 

Jätimme keväällä Lahdessa valtuustokysymyksen lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuudesta. 9. syyskuuta kaupunginvaltuustolle annettavasta vastauksesta selviää, että Lahdella on huutava tarve saada lisää lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalveluita, mutta toimia ei olla toteutettu budjetin vuoksi. Säästömmekö nyt oikeasta päästä vai lisäämmekö vain kustannuksia leikkaamalla perustason palveluista?

Nykyinen tilanne kuormittaa talouden ja perheiden lisäksi päiväkoteja, kouluja ja ruuhkauttaa turhaan erikoissairaanhoitoa. Tarvitsemme lapsiperheiden matalan kynnyksen peruspalveluita, alueellisia terapiatyöntekijöitä, sosiaalisten taitojen ryhmäterapiaa, panostusta oppilashuoltoon, aikuisten päihdehoitopalveluita ja neuvoloiden perhetyöntekijöitä.
 

Maria Mäkynen
Kaupunginvaltuutettu (sd.)
Lahti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi