Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Ilmastokeskusteluun tosiasioita ja maalaisjärkeä

Ilmastokeskustelu tuntuu kesän lämmössä lähteneen melkoiselle "laukalle" niin poliitikkojen, "asiantuntijoiden", toimittajien kuin kansalaistenkin keskuudessa. Pahinta, mitä Suomi voi tehdä, on pienen maamme kilpailukyvyn rapauttaminen tunnepitoisilla ja hätiköidyillä päätöksillä sinänsä tärkeässä asiassa.

Maaperän päästöt on toki otettava vakavasti, mutta Suomen metsähakkuiden, Amazonin sademetsän tuhoamisen ja Afrikan aavikoitumisen rinnastaminen ei liene mielekästä.

Tulisi edes muistaa, että Suomessa jokaisen hakatun puun tilalle istutetaan uusi, paitsi, jos metsä sijaitsee kaava-alueella ja tilalle rakennetaan betonielementeistä kerrostalo. Tällöinkin hakatut puut säilyisivät hiilivarastona, jos rakentamisessa käytettäisiin puuelementtejä.

Termit hiilinielu ja hiilivarasto menevät iloisesti sekaisin ainakin poliitikkojen ja kansan suussa. Kovimmat hakkuiden rajoittajat voisivat miettiä, millainen hiilinielu on kasvunsa lopettanut yli satavuotias metsä. Hiilivarastosta kyseinen metsä kyllä käy, mutta hakkuun jälkeen istutetusta metsästä kasvaa vasta uusi hiilinielu.

Vaatimukset turvetuotannon nopeasta alasajosta kuulostavat vähintäänkin kummallisilta.

Vaatimukset turvetuotannon nopeasta alasajosta kuulostavat vähintäänkin kummallisilta. Tämäkin tuotannonala työllistää suoraan ja välillisesti huomattavan joukon suomalaisia palkansaajia ja yrittäjiä.

Tulisi myös muistaa, että siihen liittyvät rahavirrat pysyvät maamme sisällä. Vertailun vuoksi Helsingiltä kestää ilmeisesti vielä ainakin 15 vuotta luopua kivihiilestä lämmönlähteenä.

Vesivoimaa ei saisi lisätä, metsien hakkuita halutaan rajoittaa, turvetuotanto halutaan lopettaa. Mistä vientituloja, mistä energiaa? Fossiiliset polttoaineet ja ydinvoimako ovat haluttu ratkaisu?

Toivoisin keskusteluun tervettä maalaisjärkeä, suhteellisuudentajua ja tosiasioita.

Kimmo Inovaara

Lue myös: Ilmastoaktivisti Greta Thunberg: Trumpin on kuunneltava tiedettä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi