Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kevytautot lisäisivät poliisin töitä

Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa istunut liikenneministeri Anne Berner (kesk.) teki aloitteen kevytautoista, jotka suunnattiin 15–17-vuotiaille nuorille. Kyseessä olisi aivan tavallinen auto, johon laitettaisiin vain nopeusrajoitin.

Maksiminopeus autoille olisi 60 kilometriä tunnissa. Ilmeisesti tarkoituksena oli parantaa liikenneturvallisuutta vedoten mopoautojen turvattomuuteen.

Nyt kuitenkin EU-komissio antoi vakavan huomautuksen tästä uudesta laista, jonka on määrä astua voimaan marraskuussa. Komission mukaan kevytautot vaarantavat liikenneturvallisuutta.

Näyttää siltä että Bernerin kaavailemat uudistukset eivät tässä kohtaan toteudu. Hän onnistui jo sekoittamaan taksiliikenteen täysin.

Mitä tekee 15-vuotias nuori, jolla on takanaan nettikurssi ajo-opetusta ja alla kevytauto, josta on poistettu nopeusrajoitin?

Suurin haaste tässä on tuo nopeusrajoitin. Tyytyvätkö teinit tuohon maksimissaan kuudenkympin nopeuteen. Nyt jo näkee paljon viritettyjä mopoja ja mopoautoja, jotka huristavat tuhatta ja sataa maanteillä. Ilmeisesti tällaisen nopeusrajoituksen purkaminen ei ole kovinkaan vaikeaa.

Miten nuori pystyy hallitsemaan ihan "oikeata" autoa 15-vuotiaana? Jo 60 kilometriä tunnissa voi olla monelle nuorelle liikaa. Kun kyseessä on vielä auto, johon mahtuu paljon matkustajia, onnettomuuden sattuessa voi jälki olla tuhoisaa.

Päivittäin voi lukea lehdistä liikenneonnettomuuksista, joihin ovat osallistuneet juuri ajokorttinsa saaneet 18-vuotiaat. Suuri syy onnettomuuksiin on liian suuri nopeus. Pitää kaahata ja näyttää kavereille kuinka kovaa autolla pääsee.

Mitä sitten tekee 15-vuotias nuori, jolla on takanaan vain lyhyt nettikurssi ajo-opetusta ja alla kevytauto, josta on poistettu nopeusrajoitin? Kun tähän vielä lisätään kännykkä korvalla ajaminen, soppa on valmis.

Liikenne on nykyään melkoista kaaosta. Ajetaan itsekkäästi periaatteella, minä ensin, muut perässä. Kaahaukset ja vaaralliset ohitukset ovat nykypäivää. Jos tähän sekamelskaan tulevat vielä kevytautot, poliiseilla ainakin riittää töitä.

Jari Laine

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi