Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Lyhyt matematiikka pakolliseksi yo-kirjoituksiin

Oletko tavannut Ihanan X:n? Sain X:n kaverikseni muutama vuosi sitten – tuli tyttäreni mukana joulun aattona ja jäi asumaan meille. Hauska, mielenkiintoinen ja luotettava kaveri onkin!

Viime päivinä on käyty vilkasta keskustelua uuden opetussuunnitelman ja digitalisaation aiheuttamista ongelmista. Keskustelu on painottunut lähinnä Ylen ja iltapäivälehtien nettisivuille ja sosiaaliseen mediaan. Nyt kaivataan poliitikkojen, erityisesti opetusministerin, kannanottaja ja keskustelun laajentamista Ylen kanaville ja paperilehtiin.

Netissä huudellaan virheellistä tietoa muun muassa uuden opetussuunnitelman synnystä. Se on hallituskaudelta 2011–2015, jolloin opetusministerinä oli Krista Kiuru (sd.). Kalliiksi on tullut Kiurun perintö ja tulee vielä, kun jälkiä aletaan siivota. Ei auta rahan pumppaus oppivelvollisuusiän pidentämiseen, jos peruskoulussa ei opita lukemaan, kirjoittamaan eikä matematiikan taitoja.
 

Suurimmat syyt opintojen keskeyttämiseen toisella asteella ovat juuri noiden taitojen puutteessa. Jyväskylän yliopiston WHO-Koululaistutkimuksesta selviää, että joka viides yhdeksäsluokkalainen on yksinäinen. Yksinäisyys lisääntyy yläkoulun aikana ja yleisintä yksinäisyys on yhdeksännen luokan tyttöjen keskuudessa.

Vanha kulttuuri, matematiikka, unohdettiin Suomi100-juhlavuonna. Voisiko virheen korjata ja julistaa vuoden 2020 matematiikan vuodeksi?

Lasten ja nuorten syrjäytymistä ja yksinäisyyttä ehkäisemään perustetaan jokaiseen kouluun matematiikkakerhoja ja laskupajoja. Siellä tavataan niitä ihania äksiä ja matematiikan taidot saadaan kuntoon. Tällaisesta niin sanotusta tuutorituvasta on hyviä kokemuksia Oulun yliopistolla jo 1990-luvun alusta lähtien, ja onpa idea levinnyt myös kouluihin.
 

Palaan alussa mainitsemaani kaveriin nimeltä Ihana X. Se on Steven Strogatzin teos "Ihana X — Matematiikan lumoa nollasta äärettömään", josta Iltaluvut-kirjallisuusblogissa kirjoitetaan:

"Kirja on opastettu kiertokäynti matematiikan alkeisiin esikoulutasolta lukioon asti, ja se on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat antaa matematiikalle toisen mahdollisuuden, mutta tällä kertaa aikuisen näkökulmasta."

Yleistajuisia matemaattisia kirjoja ja muuta matematiikan opiskelua hyödyttävää materiaalia kootaan Facebookin matematiikkaryhmiin. Tietokirjat kerhojen piristeenä lisäävät kiinnostusta lukemiseen myös pojilla. Toivomus: Lyhyt matematiikka pakolliseksi yo-kirjoituksiin!
 

Alli Huovinen
matikkatäti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi