Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kesäteatterille tärkeää varata paikka urheilukeskuksen ja sataman suunnitelmassa

Nyt, kun Lahden Uusi Kesäteatteri on historiaa, voin ottaa Lahden kesäteatteritilanteeseen kantaa ilman, että minulla on ”omaa lehmää ojassa”.

Lahdessa on selvä jatkuvan, pitkäkestoisen kesätapahtuman mentävä aukko. Kaikki edellytykset Lahden nostamiseksi isojen kesäteatterikaupunkien joukkoon on olemassa, ja kasvun varaa on.

Ikävä kyllä kuluneet kaksi kesää ovat osoittaneet, että Laukesin poissaolo ei ole juuri satanut muiden kesäteatterien laariin – muuta kehitystyötä tarvitaan.

Lahden ammattikorkeakoulu teki viime keväänä selvityksen kaupungin poliittisen, virkamies- ja elinkeinojohdon näkemyksistä kesäteatteriasiassa. Aiheesta on myös käyty hyvää keskustelua niin ESS:n ja Uuden Lahden sivuilla kuin Radio Voimassakin.
 

Halua ammattikesäteatterin kehittämiseen on selvityksen mukaan olemassa, joskin mielipiteet toteuttamistavasta jakautuivat melkoisesti. Merkittävinä haasteina mainittiin paikkakysymys, rahoitus ja toiminnan organisointi.

Samoin voisi FC Lahdelle sanoa, että ”Isku Areena varmaan täyttäisi Uefan katsomovaatimukset”.

Paikkakysymys on ajankohtainen nyt kun Urheilukeskuksen, rannan ja sataman alueen kehittämissuunnitelmaa tehdään.

Laukes selvitti omaa paikkaansa etsiessään reilut 20 eri vaihtoehtoa keskusta-alueella ja sen liepeillä. Jotkut olivat kehityskelpoisia, suurin osa ei.

Pitkään selvitettiin teatterin rakentamista Mukkulan tapahtumapuistoon, mutta lopulta todettiin sen ja muiden tapahtumien olevan toisensa pois sulkevia. Sellaista paikkaa ei ollut löydettävissä, etteikö kesäteatterin ”melu” olisi häirinnyt tapahtumapuistoa tai päinvastoin.

Laukesin jäähyväiskonsertti pidettiin Karirannan vanhassa kesäteatterissa. Sen todettiin jälleen olevan paikkana kesäteatterille mitä idyllisin ja ihanteellisin. Nykyisessä tilassaan se vain on aivan mahdoton.

Alueelta puuttuvat infra ja tukitilat, sähköt on vedettävä muualta puistosta, naulat törröttävät penkeistä ja kate puuttuu niin katsomosta kuin lavaltakin. Aikaisemmat kesäteatterit päättyivät suurelta osin ilkivaltaan.

Se asia puistossa ei ole muuttunut: Konserttia edeltävänä yönä alueen ainoa siirrettävä wc kaadettiin.
 

Sivistys- ja kulttuuritoimen johto on todennut, että Lahdessa on paljon tyhjillään olevia kulttuuritiloja, joita voisi kesäteatteritoiminnassa hyödyntää. Mielestäni asia ei ole yhteismitallinen.

Ihan samoin voisi tennisväelle sanoa että ”onhan noita squash-halleja” tai FC Lahdelle, että ”Isku Areena varmaan täyttäisi Uefan katsomovaatimukset”. Tiloja on selvitelty ja, ehkä Sibeliustaloa ja teatteria lukuun ottamatta, joko liian pieniksi tai muuten sopimattomiksi todettu. Niissä taas on omat haasteensa.

Kaupungin puolella iso kesäteatteri pitäisi nähdä elinkeino- ja elinvoima-asiana ja lähestyä sitä matkailun näkökulmasta. Kesäteatteri ei ole taidelaitos, sillä suuri yleisö ei kesällä kokeellista tai haastavaa teatteria katso. Kesäteatteri on viihdettä ja kuten Laukes ehkä sai osoitettua, parhaimmillaan todella laadukasta sellaista.
 

Toivon, että sekä kesä- että talvikäyttöön soveltuvalle monikäyttöiselle teatteri- ja tapahtuma-areenalle määritetään paikka Urheilukeskuksen ja sataman suunnitelmassa. Karirannan lisäksi vaihtoehtoja löytyy niin Urheilukeskuksesta kuin vaikka Lanun puistosta tai Niemestä.

Koska kyseessä on joka tapauksessa monivuotinen projekti, itse teatterin rakentamiseen, organisointiin tai rahoitukseen ei tässä vaiheessa tarvitse ottaa kantaa. Paikan osoittaminen alueen suunnitelmassa on sen sijaan ensiarvoisen tärkeää.

Uskon Laukesin näyttäneen, mikä on mahdollista. Kaikki on mahdollista edelleen (mielellään lahtelaisin voimin), jos toimintaedellytykset saadaan kuntoon.
 

Juha Pihanen
Lahden Uuden Kesäteatterin entinen tuottaja

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi