Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Ilmastotyössä tarvitaan meitä kaikkia

Hiilineutraali tulevaisuus on mahdollinen, kun katsomme arjen tottumuksia ja käytäntöjä uusin silmin. Yhteiskunnan suurten kysymysten, kuten energian tuottamisen ja käytön muutoksen, lisäksi tarvitaan valtava määrä pieniä arjen korjausliikkeitä.

Kokeilun paikan pienkokeilut auttavat tunnistamaan arkisten elintärkeiden asioiden, kuten ruokailun, aiheuttamia hiilipäästöjä ja keksimään ratkaisuja niiden vähentämiseksi.

Pienkokeiluissa monenlaiset toimijat pääsevät näyttämään kekseliäisyytensä ja taitonsa. Hyvä esimerkki tästä on Leppävirran Urheilijoiden särkikalakokeilu, jossa järjestettiin kaiken kaikkiaan 50 pilkki- ja onkitapahtumaa ja saatiin 1 447 kiloa särkikalaa pois järvistä ja hyötykäyttöön.

Parin sadan osallistujan voimin kalastettua särkeä toimitettiin noin 50 kalanhakijalle ja 20 ikäihmiselle. Kokeilu nosti lähiruokakeskustelun alueen mediaan ja oli esillä monissa tapahtumissa jakamassa särkikalareseptejä ja maistattamassa. Samalla näytettiin, että urheiluseura voi ottaa näkyvästi vastuuta ympäristöasioista.

Samalla näytettiin, että urheiluseura voi ottaa näkyvästi vastuuta ympäristöasioista.

Kokeilu osoitti, että ihmisillä on halua käyttää järvikalaa ja tehdä ekologisia valintoja, kunhan saatavilla olisi perattua kalaa tai puolivalmiita ja valmiita kalavalmisteita.

Toinen käytännöllinen kokeilu onnistui puolittamaan kouluruokailun ilmastovaikutuksen. Lopputuloksena saatiin kuuden viikon Kouluruoka 2030 -lista, jonka suunnittelussa huomioitiin keittiöammattilaisten ja lasten näkemykset.

Listaa testattiin viikon ajan keväällä 2019 Muuramen kouluissa. Teemaviikon aikana saatu päästövähennys vastasi noin 30 000 kilometrin autolla ajoa. Samalla keittiöhenkilökunta oppi aiheesta ja pääsi kokeilemaan uusia raaka-aineita. Muut Suomen koulut voivat vapaasti hyödyntää ruokalistaa.

Ympäristöministeriön kokeiluhaussa etsittiin ratkaisuja kansalaisen hiilijalanjäljen puolittamiseen. Kokeiluja valittiin kaikkiaan 15 arkiliikkumisen, kotien energiatehokkuusratkaisujen sekä kestävän paikallisen kuluttamisen teemoissa.

Valtionyhtiö Motiva Oy:n koordinoima Kokeilun paikka on tapa yhdistää ideoijat, toteuttajat, sparraajat ja rahoittajat. Kuka tahansa voi olla kokeilija.

Sirpa Mustonen
viestintäpäällikkö
Motiva Oy

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi