Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Evp.-lyhenne sopii pelastusammattilaiselle

Kaksi kertaa minua on ESS:n Näppiksellä ohjeistettu käyttämäni ruiskumestari evp., yrittäjä -ammattitietojen käyttämisestä kirjoitusteni yhteydessä. Ohjeistuksen perusteet ovat osin vääriä, ja siksi on syytä oikaista asiaa.

Ensinnäkin ammateista tai oppiarvoista on tullut käytäntö kirjoitusten yhteydessä ja lukijaakin kiinnostanee kirjoittajan ammatti tai arvo.

Pelastuslaitos on vähintään puolisotilaallinen toimija, joka toimii armeijan käskyhierarkian mukaan ja pitkälti armeijamallisesti (esim. yksikkölähtö, joukkuelähtö, komppanialähtö), vain ampuma-aseet puuttuvat. Monet palopäälliköt käyttävät eläkkeellä evp.-nimikettä.

Ruiskumestari ei ole sotilasarvo, mutta aikoinaan ruiskumestarin arvotunnuksenakin toimi vääpelin arvomerkki ja ruiskumestari rinnastuu armeijan puolella vääpeliin tai sotilasmestariin. Nykyiset paloesimiehet olivat ennen palokersantteja ja ylipalomiehet palokorpraaleja.

Näistä syistä olen katsonut voivani käyttää ruiskumestari evp.-nimikettä, esimerkiksi ent.-lyhenteen sijasta. Yksittäinen kansalaisen voi mielestäni käyttää lyhennettä, joka tuntuu luontevalta. Edellä olevista perusteista johtuen en "pyydä lupaa" evp.-lyhenteen käyttöön, eivätkä sitä tee lyhennettä käyttävät palopäällikötkään.
 

Sakari Sormunen
ruiskumestari evp., yrittäjä
Hollola

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi