Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Kalle Jokisen kolumni: Koviakin keinoja tarvitaan, jos ne tukevat pehmeää päämäärää

Viime vuosien hyvä työllisyyskehitys on pysähtynyt, ja nykytilanne on hyvin huolestuttava. Kärsimme samaan aikaan korkeasta työttömyydestä ja pahenevasta työvoimapulasta. Kesän aikana uusien avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut. Yritykset kertovat, että yksi suurimpia tulevaisuuden huolia on osaavien työntekijöiden löytäminen. Työ ja tekijät on saatava paremmin kohtaamaan.

Korkean työllisyysasteen merkitystä hyvinvoinnille ei voi riittävästi korostaa. Työllisyyden kasvu on keino turvata laadukkaat kasvatus-, koulutus- ja vanhuspalvelut kestävästi. Hyvä työllisyyspolitiikka on myös parasta hyvinvointipolitiikkaa sekä vaikuttavinta syrjäytymisen torjuntaa.

Ensimmäisessä budjetissaan Antti Rinteen (sd.) sosialistihallitus on maailmantalouden kasvavasta epävarmuudesta huolimatta lisäämässä miljardilla eurolla menoja ilman varmuutta lisätuloista. Velkaantuminen on edellisen hallituksen tarkan taloudenpidon jälkeen kääntymässä jälleen kasvuun.

Hallituksen tavoite ja hallituspuolue keskustan keskeinen kynnyskysymys julkisen talouden menojen ja tulojen tasapainottamisesta on jäämässä kuolleeksi kirjaukseksi. Hallitus voi holtittoman talouspolitiikkansa vuoksi joutua vielä leikkaamaan omia menolisäyksiään loppukaudesta.

Hallituksen onnistuminen ja suomalaisten hyvinvoinnin turvaaminen lepää 75 prosentin työllisyysasteen saavuttamisen varassa. Hallitus toistelee työllisyyden noston merkitystä, mutta vaikuttavia keinoja ei ole edelleenkään näköpiirissä.

Hallituksen vasemmistoministerit pitävät suurimpana työvoimapolitiikan saavutuksenaan lupausta aktiivimallin purkamisesta. Muuten työministeri Timo Harakka (sd.) ei ole kyennyt kertomaan selkeää suunnitelmaa aiemman hyvän työllisyyskehityksen jatkamiseksi. Keinojen keksiminen on ulkoistettu työmarkkinaosapuolille ilman tulosvastuuta.

Kokoomus kantaa suomalaisista ihmisistä vastuuta myös oppositiossa ja tarjoaa hallitukselle vaihtoehtoja yhteisten ongelmien ratkaisemiseksi. Toivomme todella, että hallitus onnistuu saavuttamaan työllisyystavoitteensa, ja että yhä useampi työtön pääsee rakentamaan tulevaisuuttaan palkkatyön varaan.

Tavoitteena pitää olla 60 000 onnellista työllistä.

Siksi julkaisimme jo ennen hallituksen budjettiriihtä keskustelunavauksen työllisyyskeinoista, joilla Suomeen saataisiin 75 prosentin työllisyysasteen edellyttämät 60 000 uutta työpaikkaa. Puolelle näistä on arvioitu asiantuntijalaskelmiin pohjaten työllisyysvaikutukset. Toinen puolisko muodostuu lukuisista vaikuttavista toimista, joilla on vahva positiivinen, mutta vaikeasti arvioitavissa oleva työllisyysvaikutus.

Kokoomuksen keinot eivät nojaa vain uusiin menolisäyksiin, vaan esitämme myös aitoja rakenteellisia uudistuksia. Ehdotamme muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista sekä paikallisen sopimisen merkittävää lisäämistä. Kotitalousvähennyksen leikkaamiselle kokoomus sanoo ei.

Työssäkäynnin kannattavuutta heikentävät polttoaineveron korotukset eivät myöskään meille sovi. Kaikilla kokoomuksen esille tuomilla toimenpiteillä tähdätään siihen, että työn tekeminen ja teettäminen olisi nykyistä kannattavampaa sekä työntekijöille että työnantajille.

Jos oikoteitä korkeaan työllisyyteen olisi, ne olisi jo löydetty. Kokoomus esittää tasapainoista kokonaisuutta. Aktivoinnin ohella myös palveluita vahvistetaan. Koviakin keinoja tarvitaan, jos ne tukevat pehmeää päämäärää, nykyistä useamman suomalaisen pääsemistä kiinni työhön. Tavoitteena pitää olla 60 000 onnellista työllistä. Vain näin voidaan turvata hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden rahoitus tulevaisuudessakin.

Kalle Jokinen
Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja Orimattilasta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi