Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Duoraitiotieliikenne Heinolan pelastusrengas

Heinola hiljenee. Väki ja verotulot vähenevät ja liikehuoneistot tyhjenevät. Tätä kehitystä eivät pienet kehittämistoimet muuta, kun uuden Prismankin tuloa osa asukkaista vastustaa perhosia ja liito-oravia hyväksikäyttäen. Vastustajat eivät huomaa, että jatkuva kehityksen jarruttaminen laskee myös heidän omien asuntojensa hintoja.

Duoraitiotieliikenne olisi se suuri asia, joka voisi kääntää kurssin nousuun. Siihen tarvitaan valtiovallan panostusta infraan 130–180 miljoonaa riippuen toteutuksen laajuudesta.

Tämä valtiovallan ruiske voisi saada Heinolan, Orimattilan ja Lahden väestönkasvun nousuun ja liike-elämän piristymään. Tässä haastetta Päijät-Hämeen kansanedustajille. Puheet ei riitä, tarvitaan tekoja ja yhteistyötä.

Heinolan panostus olisi pienimmillään reilu miljoona, jolloin duovaunu kulkisi nykyisiä raiteita pitkin Heinolasta Lahteen ja takasin jo vuonna 2024. Jatkossa Heinolalle parempi vaihtoehto olisi, että tehdään pistoraide Urheiluopistolle ja pysäkki Sinilähteelle. Tämän vaihtoehdon kustannukset Heinolalle olisivat noin 20 miljoonaa euroa.

Heinolan kouluinvestoinneista voitaisiin hyvin säästää kymmenen miljoonaa euroa duohankkeeseen

Uskon, että tämän vaihtoehdon rahoitukseen voisi saada myös yrityselämän ja Urheiluopiston mukaan. Tätä summaa voi verrata tulevan lukion kustannuksiin (20 miljoonaa euroa) ja miettiä, kumpi hyödyntää Heinolaa enemmän.

Molemmat tarvitaan, mutta Heinolan kouluinvestoinneista voitaisiin hyvin säästää kymmenen miljoonaa euroa tähän duohankkeeseen, ja loppurahoitus tulisi energiarahastosta ja yrityselämältä.

Nyt tarvitaan Heinolan ja Lahden seudun poliitikoilta, päättäjiltä yhteen hiileen puhaltamista, jotta tämä hanke toteutuisi seuraavien 5–10 vuoden aikana. Se olisi myös iso ympäristöteko.

Jo nytkin tunnin juna kulkee Lahdesta pääkaupunkiseudulle. Tämä hanke lisäisi merkittävästi tämän tunnin junan käyttöä ja purkaisi pääkaupunkiseudun asuntopaineita Päijät-Hämeen edullisemmille asuntomarkkinoille.

Pekka Rusila

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi