Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Jokainen lapsi ansaitsee harrastuksen ja ryhmän johon kuulua

Koulujen nyt alettua moni aloittaa myös uuden harrastuksen. Eivät kuitenkaan kaikki. Eri selvitysten mukaan 10–20 prosentilla lapsista ja nuorista ei ole mielekästä harrastusta.

Syynä on tutkimusten mukaan harrastusten hinnan lisäksi maantieteellinen etäisyys sekä erilaiset osallistumiskynnykset esimerkiksi vähemmistöön kuulumisen tai toimintarajoitteen takia. Kouluterveyskyselyssä 8.–9.-luokkalaisista nuorista 8,5 prosenttia vastaa, ettei heillä ole yhtään läheistä ystävää, jonka kanssa keskustella.

Hallitusohjelmassa luvataan Suomeen harrastustoimintaa koulupäivän yhteyteen. Tarkoitus on luoda Islannin mallista suomalainen toteutus. Koulut ovatkin mainio alusta koordinoida harrastustoimintaa ja muuta yhteisöllistä tekemistä, kunhan muistetaan, että kaikki eivät halua harrastaa koululla eikä kaikki harrastustoiminta sovi koulun tiloihin tai kouluaikoihin.

Suomessa harrastustoimintaa järjestävät usein vapaaehtoiset, mikä jo itsessään lisää paikallista yhteisöllisyyttä, mutta vaikeuttaa harrastusten järjestämistä koulupäivien aikana.

Koululla voisi toimia nuorisotyöntekijä harrastuskoordinaattorina.

Esimerkiksi partiossa tuhannet toimintaa ohjaavat nuoret ja aikuiset toimivat täysin vapaaehtoisesti. On arvioitu, että partiossa tehdään vuosittain kolme miljoonaa tuntia vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoisuuden voimaa ei kannata hävittää, mutta harrastamattomuutta pitäisi lähestyä lapsen ja nuoren näkökulmasta.

Koululla voisi toimia nuorisotyöntekijä harrastuskoordinaattorina, henkilö, joka tuntisi koulun arjen, oppilaiden tarpeet ja alueen harrastustoimijat ja jolla olisi aikaa kuunnella, jutella ja auttaa eteenpäin niitä, joilla on syystä tai toisesta korkeampi kynnys harrastuksiin.

On tärkeää tukea monipuolisesti eri harrastustoiminnan muotoja ja niitä lapsia ja nuoria, joille harrastamisen kynnys on liian korkea. Meidän tulee mahdollistaa myös niitä harrastusvaihtoehtoja, joissa nuoret saavat järjestää toimintaa omaehtoisesti, ilman suorituskeskeisyyttä. Vapaaehtoisten järjestämä harrastustoiminta on myös yhteiskunnalle edullista ja maksutkin jäävät maltillisiksi.

Maria Ruohola, hallituksen pj.

Mirva Matikka, hallituksen jäsen

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter

Lue myös: Lahden Shakin tapaamisissa käy monenikäisiä pelaajia: "Koulussa on poikien mielestä välillä liian helppoa, mutta shakki tarjoaa sopivan vastuksen"
 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi