Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: On vaikea luottaa suomalaiseen postin kulkuun

Edellisen vuosisadan alkuvaiheilla, vuoden 1910 tienoilla, kuljetti postinkantaja Inkala postia kevättulvan aikana kärrykelillä Limingasta Temmekselle. Vesi oli noussut Pyhtisen alangossa tielle asti, ja hevonen sai kahlata vedessä.

Inkala nosteli postit istuimelle, vaan ne kastuivat kuitenkin. Hän nosteli sanomalehdet sisälle kuivumaan ja sanoi postin hakijoille: postin pitää ensin kuivua – tulkaa huomenna uudestaan. Täysin ymmärrettävä viivytys.

Virtain postitoimistosta Hauhuun kylään kantoi postia Eeti Koivunen. Lempin kahvilassa kirkolla oli kuultavana Eetin teema ja periaatteet: ”Postin pittää olla jämtti ja justiin. Myöhästyä ei saa, eikä mittään unehuttaa.”

Näitä ja muitakin mielenkiintoisia tarinoita postin kulusta Suomen maalla voi lukea vuonna 1973 painetusta Kirjattua postia -kirjasta, jonka on koonnut Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto yhdessä Postipankin kanssa.
 

Ennen oli ties mitä vaikeuksia kannossa – ja silti posti meni sinne, minne pitikin. On kummaa, että nyt, kun kaiken pitäisi olla paljon helpompaa, ei posti saavukaan perille oikeaan osoitteeseen. Yhtä paljon ihmetyttää, että on lähes mahdotonta antaa palautetta. Hiljattain oli kirjeeni viety takaisin lähettäjälle – merkattuna: muuttanut, vaikka asun juuri siinä osoitteessa, johon se oli lähetetty.

Inkala nosteli postit istuimelle, vaan ne kastuivat kuitenkin.

Kun yritin selvittää asiaa (ja estää uusia sekaannuksia) nettisivustolla, oli mahdotonta löytää linkkiä, josta palautteen voisi antaa. Puhelinsoitto oli kallis, ja lopussa tuli ilmoitus, että siellä ei tänään enää vastata.

Postitoimistossa minulle vakuutettiin, että netin kautta voi laittaa palautetta: ”Siellä lukee sivun oikeassa laidassa chat, josta pääsee...” Postissa on totisesti unohdettu pääasiat: että ollaan Suomessa ja kielemme on suomi.

Palvelujen pitäisi olla selvällä suomen kielellä. Sitä paitsi, en päässyt edes siitä chatistäkään hoitamaan asiaani. Usean soitto-yrityksen jälkeen sain asiaani hoidettua, vaikka en tiedäkään, käännytetäänkö postiani edelleen pois.

Ihmetyttää Postin toiminta ja myös siksi, että maksut ovat taas kerran nousemassa. Miten tällainen touhu on mahdollista? On vaikea luottaa suomalaiseen postin kulkuun. Jotain pitäisi tehdä ja mieluiten pian.

Tarja Karstila
Lahti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi