Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Poistakaa ihmeessä vaaralliset ja tarpeettomat suojatiet

Suojateiden sijoittelusta Lahden Vesijärvenkadulla on kirjoiteltu ja puhuttu paljon, mutta kukaan vastaava viranomainen ei ole reagoinut. Suojateiden tiheä sijoittelu aiheuttaa todellisen vaaramomentin, joka valitettavasti konkretisoitui suojatieonnettomuudessa, jossa 14-vuotias tyttö loukkaantui.

Vesijärvenkadun, Vuorikadun ja Harjukadun risteysalueella on sadan metrin sisällä viisi Vesijärvenkatua ylittävää suojatietä, näiden suojateiden välissä on liikennevalo-ohjattu risteys, myös jalankulkijoille.

Vesijärvenkatu nousee pohjoisesta tultaessa ylämäkeen Vuorikadulle, ja lähtee laskeutumaan Harjukadulta etelään. Kun Veskua ajetaan kohti Harjukadun valoristeystä, näkyvyyttä Puistokadun jatkeena olevalle suojatielle ei ole.

Kun liikenteelle syttyy vihreä valo etelän suuntaan ja saman aikaisesti jalankulkija lähtee ylittämään Vesijärvenkatua esimerkiksi Puistokadun suunnasta, jolloin liikenne pysähtyy äkkinäisesti jo vihreillä valoilla, syntyy heti vaaratilanne.

Suojateiden tiheä sijoittelu aiheuttaa todellisen vaaramomentin.

Sama tilanne on ajettaessa Veskua pohjoiseen, kun Harjukadun liikennevalojen jälkeen on välittömästi kaksi suojatietä, noin 50 metrin päässä liikennevaloista.

Yleisen liikenneturvallisuuden nimissä tulisi välittömästi poistaa suojateiden käyttö valoristeyksen molemmin puolin, kysymys on ensisijaisesti jalankulkijoiden turvallisuudesta.

Kun jalankulkijan oikeuksista liikenteessä on pitkään keskusteltu ja kulttuuri on selkeästi parantunut autoilijoidenkin osalta, lieveilmiönä joillekin jalankulkijoille on tullut tapa kävellä täysin huolettomasti suojatielle ajattelematta, että liikenne on yhteispeliä, ei kenenkään liikkujan yksinoikeutta.

Toinen kummastusta aiheuttava seikka on peltipoliisien jatkuva lisääminen. Olen itse ollut teiden suurkuluttaja noin 3 miljoonan kilometrin matkalla, enkä koskaan kokenut peltipoliisien tolppia liikenneturvallisuutta edistävänä tekijänä.

Meillä liikenneturvallisuus on painottunut yksisilmäisesti ylinopeuksiin, joiden todellinen osuus onnettomuuksista on hyvin pieni. Nopeuksia voitaisiin valvoa paljon paremmin oikean poliisin toimesta.

Esimerkiksi ne tolpat voitaisiin virittää nykytekniikalla valoristeyksiin, punaisten valojen kanssa toimivaksi, jolloin punaisia päin ajavat olisivat yksiselitteisesti sakkonsa ansainneet.

Mutta poistakaa ihmeessä ne vaaralliset ja tarpeettomat suojatiet. Turvallisia terveisiä.

Erkki Herranen

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi