Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kaupungeissa voi käväistä, mutta ei sinne jäädä voi

Kirjoittajan mielestä kaupungissa ei tarvitse edes käydä, sillä aivan kaiken mitä saa kaupungista, saa netistäkin. Kuva: Sami Kuusivirta

Kaupungistumisen trendiä paukutetaan kuin sanansaattajan rumpua. Samalla väitetään, että ihmiset asuvat, missä haluavat ja siksi muuttavat kaupunkeihin.

Mutta väittää, että ihmiset haluavat muuttaa kaupunkeihin on yhtä kuin väittää, että työpaikat syntyy siitä, kun ihmiset muuttavat kaupunkeihin. Totuus on, että ihmiset muuttavat pakosta kaupunkeihin, koska siellä on töitä. Siis eivät välttämättä halua.

Miksi eivät halua? Koska siellä on yötä päivää jatkuva meluisa tuhannen kilon painoisten metallimöykkyjen pienhiukkas- ja pakokaasulevityksen romuralli. Koska siellä voi saada turpaan ja tulla ryöstetyksi, koska asunnot ovat sikakalliita, ihmiset tylyjä ja kyynisiä ja muuten vaan ollakseen.

Joku voi väittää, että kaupunkeihin halutaan muuttaa palveluiden vuoksi. Mutta nehän hoituvat sillä, että käväisee kaupungissa. Eikä sitäkään enää tarvitse tehdä, koska aivan kaiken mitä saa kaupungista, saa netistäkin.

Nuoret muuttavat kaupunkeihin opiskelun ja sen vuoksi, että sieltä voi löytää paremmin kumppanin.

Joo, mutta opiskelu kestää muutamia vuosia. Ja kumppanin etsintä kaupunkiin muuttamisen yleissyynä on sama kuin menisi pysyvästi netin treffipalstoille asumaan.

Niinhän se kuitenkin on, että kun on opiskelut opiskeltu ja kumppani löydetty, niin hyvää, turvallista ja monipuolista lapsilleen haluava perhe haluaa suunnata maaseudulle eikä kaupunkeihin.

Isot kaupungit häviävät mennen tullen lapsiperheille tärkeissä arvoissa pienemmille kaupungeille ja kunnille. Ja asumisen ja liikkumisen hinnassa.

Sekin vielä tuossa tarkoitushakuisessa kaupungistumisrummunlyönnissä unohtuu, että kyllä ikääntyvätkin ihmiset lapsiperheiden lisäksi haluavat muuttaa pois kaupungeista.

Kuka sitä iänikuista liikenteen melua ja aineettomilta arvoiltaan kovaa kaupunkien katutodellisuutta jaksaa sietää? Etenkään iäkkäänä.

Mikä vastenmielinen tuska mahtaakaan olla käydä vaivalloisesti liikkuen muutaman sadan metrin päässä kaupassa siinä melussä ja saastevyöryssä.

Ai niin, miksi rikkaat haluavat asua kaupunkien laitamilla rauhallisilla alueilla? Siksi, että he eivät oikeastaan halua asua kaupungeissa.

Minä sanoisin, että koko kaupunkikulttuuri on monin tavoin raskaasti epäonnistunut. Enkä jaksa ruveta luettelemaan, miksi. Mutta se ei ole hyvä paikka ihmisen elää ja asua. Siellä asuvat ne, jotka eivät paremmasta tiedä ja tilannettaan tiedosta.

Lue myös: Espoolaispariskunta osti Padasjoelta purkukuntoisen tilan ja kunnosti siitä mökin – nyt suunnitteilla on muuttaa maaseudun rauhaan pysyvästi
Jussi Vaarala
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi