Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Ympäristökaupunki Lahti on tekopyhä, teot ja puheet ovat ristiriidassa keskenään

Lahden kaupungin ympäristöpääkaupunkihankkeessa on suuria ristiriitoja tekojen ja puheiden välillä. Lahti valittiin kesäkuussa kolmannella yrittämällä Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi vuodeksi 2021. Paljon on silti matkaa siihen pisteeseen, että Lahtea voi hyvällä omallatunnolla kutsua todellakin vihreäksi.

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi torstaina 4.7. Lahdessa toimivasta Tarpaper Recyclingista, joka valmistaa jätekattohuovasta asfalttiin tarvittavaa bitumia. Kyseinen menetelmä säästää sekä luontoa, että rahaa, sillä nykyään bitumi rahdataan Suomeen Venäjältä ja Etelä-Amerikasta. Lahden kaupungin katupäällikkö Mika Lastikka kuitenkin ilmoittaa kyseisessä jutussa, että kattobitumia ei huomioitu kevään kilpailutuksissa.
 

Samaan aikaan Lahden kaupunki korostaa omaa vihreyttään ja kestävää kehitystä, mutta sen omat yksiköt eivät toimi näiden kaunopuheiden tavalla.

Valtio ja kunnat ovat suurimpia infran tilaajia, joten kierrätystuotteiden käyttö toimisi esimerkkinä tavalliselle ihmiselle, miten helposti ympäristöä ja raaka-aineita voitaisiin käyttää kestävämmin. Kattobitumin käytöstä saatava hyöty ympäristölle vastaa karkeiden laskelmien mukaan jopa 50 000 ihmisen jätteiden kierrätystä. Lisäksi kierrätystalous säästää veronmaksajien rahaa.

Lastikka antaa ymmärtää, että kaupungilla ei ole ollut riittävää tietoa kattobitumista. Lahden kaupunki on ollut kuitenkin logollaan ja nimellään mukana Helsingin Sanomien etusivulla komeilleessa jutussa jo vuonna 2016 (HS 28.11.2016 Älykäs pyörätie alkaa tästä) kattohuovan käytöstä pyöräteiden päällysteenä. Lastikka kuitenkin vetoaa, että kattobitumin käyttö tuli puheeksi vasta tänä keväänä.

Nyt urakkaan kilpailutuksella valittu YIT ei jutun mukaan kykene vielä käyttämään kierrätysmateriaalia. Se on tulevalle vihreälle pääkaupungille nolo juttu. Se kertoo karua kieltä kolmesta asiasta kaupungissa. Teot ja puheet ovat ristiriidassa keskenään. Kaupungin hankintaosaaminen tai tiedonkulku ei ole kunnossa ja kaupunki ei uskalla haastaa muuta yhteiskuntaa suojelemaan maapalloa.

Lahden kaupunki korostaa omaa vihreyttään ja kestävää kehitystä, mutta sen omat yksiköt eivät toimi näiden kaunopuheiden tavalla.

Lahden kaupunki on myös mukana vuonna 2018 käynnistyneessä UUMA3-ohjelmassa, jonka tarkoituksena on edistää uusiomaarakentamista. Sen yhtenä tavoitteena on ollut sisällyttää uusiomaarakentamisen suunnittelu- ja hankintaprosessit kaavasuunnittelusta rakentamiseen. Tavoitteen tulisi täyttyä viimeistään 2020, mutta tänä vuonna YIT:n voittama urakka jatkuu vielä vuoden 2020 loppuun. Lahden kaupunki pelaa ympäristöasioilla tekopyhyyden puolella.

Hankintaosaamisen kannalta kaupungin hankinnoista ja kilpailutuksista vastaavat tulisi ohjeistaa ottamaan huomioon myös ympäristö- ja kierrätysasiat kilpailutuksissa. On myös kaupunkilaisten etu, että kaupunki itse välittää ympäristöstä. Lisäksi se antaa painetta yrityksille kehittää entistä eettisempiä ja ekologisempia tuotteita.
 

Kattobitumi ei ole ainoa vajaakäytöllä oleva kierrätysmateriaali. Esimerkiksi tuhkan, betonin ja jätepuun käyttöä voitaisiin tehostaa sekä yrityksissä, että kaupungin omissa projekteissa.

Lahden kaupunki on mukana monessa ja kerää pisteet kotiin, mutta kaupunki ei silti tee käytännön tekoja. Hankkeet eivät vie eteenpäin. Se, että kaupunki vaatii ja käyttää kierrätysmateriaaleja teollisessa mittakaavassa, jotta ei vain mentäisi hankkeesta toiseen laboratoriokoossa kehittää. Vasta sitten Lahtea voi kutsua puhtaasti vihreäksi kaupungiksi nykyisen tekopyhyyden sijaan. Vai kiinnitetäänkö ympäristöön huomiota vasta vuonna 2021?

Tommi Leirilaakso

Lahti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi