Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Maan hallitus pelaa talouden uhkapeliä

Poliitikkojen tärkein tehtävä on huolehtia siitä, että kansalaiset voivat rauhassa elää aivan tavallista ja hyvää elämää.

Poliitikkojen tärkein tehtävä on huolehtia siitä, että kansalaiset voivat rauhassa elää aivan tavallista ja hyvää elämää. Tämän hyvän elämän yksi tärkeä perusta on tasapainoinen julkinen talous. Päätöksenteon tulee taata maallemme hyvinvoivia ja osaavia kansalaisia sekä kannustaa yrittämiseen ja työntekoon. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) johdolla olemme valitettavasti saamassa jotain ihan muuta.

Hallitus saatiin kokoon katteettomien lupausten avulla. Hallituksessa nyt istuville annettiin houkuttelevia, mutta maamme tulevaisuuden kannalta katalia lupauksia. Taloudellisen huoltosuhteen ja kestävyysvajeen ongelmat ohitettiin vastuuttomasti.

Jo Rinteen hallituksen ensimmäinen kuukausi on osoittanut hallitusohjelman ja sitä edeltäneet SDP:n vaalilupaukset ennennäkemättömän härskisti toteutetuksi. Eläkkeisiin luvattu vappusatanen kutistui lanteiksi ja loput pitäisi repiä muka työeläkejärjestelmästä, mitä ei tule tapahtumaan.

Tosiasia on, että verotulojen kasvu ei voi kiihtyä tilanteessa, jossa talouden ja työllisyyden kasvu hidastuu.

Suurten ratahankkeiden, kuten Suomiradan, eteneminen yksityisellä rahalla on käytännössä tältä kaudelta haudattu ideologisista syistä. Yksityistä rahaa kuitenkin tarvitaan, sillä valtion ja kuntien rahat eivät mitenkään yksin riitä hankkeiden toteuttamiseen.

Hoitajamitoitus takkuaa edelleen. Yrittäjille ohjelma ei sisällä mitään kannustimia lisätä riskinottoa. Lista jatkuu ja jatkuu.

Rinteen sanomiset perustuvat suuriin lupauksiin varauksella ”jos niihin on rahaa”, ja lupausten toteutusaikataulujen epämääräisyyteen. Näin mistään ei jää kiinni nopeasti, ja petetyt odotukset voi myöhemmin kuitata, ettei rahaa sitten ollutkaan.

Lupaukset eivät ole vahinko. Hallitusohjelman rahoitus perustuu odotuksiin työllisyysasteen nousun kiihdyttämästä verotulojen kasvusta. Valmistelijoilla on ollut tiedossaan, että kaikki koti- ja ulkomaiset ennustelaitokset ovat nopeasti alentaneet kasvuennusteitaan.

Työllisten määrän kasvu on hidastunut jo ainakin 1,5 vuotta suuntaan, joka saavuttaa nollan vielä tänä vuonna. Lyhyet korot ovat nyt pitkiä korkeammat, tilanne, joka on koko sotien jälkeisen ajan merkinnyt taantumaa 12–18 kuukauden viiveellä.

Toiminnan tahallisuuden varmisti Rinteen hallituksen lisätalousarvio, joka saatiin ylijäämäiseksi 300 miljoonan verotulojen lisäkasvulla. Tosiasia on, että verotulojen kasvu ei voi kiihtyä tilanteessa, jossa talouden ja työllisyyden kasvu hidastuu.

Rinteen hallitus yrittää epätoivoisesti luoda mielikuvaa siitä, että talous on hanskassa ja vaalilupaukset voidaan toteuttaa. Hallitusohjelma on uhkapeli, joka pamahtaa hallituksen naamalle jo ennen kuin se ehtii tehdä juuri mitään.

SDP ja pääministeri Rinne ovat ostaneet aikaa lupaamalla kaikille hyvää siinä toivossa, että tässä kuitenkin kävisi hyvin. Että hallituksen kuherruskuukausien, selvittelyjen ja suunnittelujen aikana maamme talous nousisi, kuten vielä viime kesään asti näytti.

Ikävä totuus on, ettei se nouse. Hallituksen onkin tämän vuoksi lähdettävä pikaisesti talousrealismin tielle.

Suomalaisten tähden.

Lulu Ranne
Kansanedustaja (ps.)
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi