Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Tunne hyönteiset ja seuraa niiden toimia

Kun joku hyönteinen istahtaa paidan hihalle, kasvoille tai kädelle, niin ihmiset huitaisevat sen pois. Pelätään, että se pistää tai puree, on inhottava. Usein taustalla on epämääräistä primitiivistä pelkoa tai inhoa. Pelkoa esimerkiksi siitä, että hyönteinen haluaa hyötyä ihmisestä ja että se hyöty tekee kipeää tai aiheuttaa punoitusta ja jopa sairautta. Mikä onkin totta, mutta vain rajatun hyönteisryhmän suhteen.

Toisaalta, kun huitoo ampiaisia, kimalaisia ja vastaavia pois, niin ne saattavat pistää nimenomaan sen takia. Itseäni ovat ampiaiset pistäneet ainoastaan kerran astuessani metsässä vahingossa niiden pesän päälle.

Voisivatko hyönteiset olla vain uteliaita? Niillähän on samoja tietoisuuden ominaisuuksia kuin ihmisellä. Tietenkin on hyönteisiä, jotka hakee ihmisestä vain hyötyä, kuten sääsket ja paarmat. Voisiko hyönteisen antaa olla rauhassa ja tutkia sinua samalla, kun voit itse katsella sitä lähietäisyydeltä? Kannattaa oppia tuntemaan edes ne hyönteiset, jotka purevat tai pistävät ja ne, jotka ei tee ihmiselle kaiketi koskaan pahaa.

Näin voi päästä irti hyönteisten pelosta ja antaa niiden tutustua itseensä, jos ne haluavat. Ja katsella niitä lähietäisyydeltä. Tunne hyönteisiä, niin voit nauttia niistä. Se on hauskaa ja tavoittelemisen arvoinen kokemus.

Jussi Vaarala
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi