Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Omaiset voisivat kiinnittää enemmän huomiota sairastuneen läheisen elämän laatuun kuin pelkkiin hoitotoimiin

Sairaanhoito: Yhteistyö omaisten kanssa on turhaan hankalaa.

Sairaanhoitajan tehtäväksi tulisi jäädä kirjoittajan mukaan omaisten tukeminen ja sairaan ihmisen kuuleminen sekä oireenmukainen hoito. Kuva: Mirja Hussain

Sairaanhoitajan näkökulmasta olen pohtinut, miten hankalaa on toisinaan yhteistyö omaisten kanssa. Etenkin vakavasti sairastuneen ja ikääntyneen ihmisen omaiset ovat taitavia etsimään moitittavia asioita rakkaimpiensa hoidosta. Moittimisen kohteena ovat usein tutkimuksen tai kuntoutuksen puuttuminen sekä hoitotulokset.

Elämämme on yhtä arvokasta terveenä, sairaana, vanhana, nuorena, köyhänä, rikkaana, työntekijänä ja työttömänä. Kuitenkin palvelutalossa, keskussairaalassa, terveyskeskuksessa ja kotihoidossa työskennelleenä olen huomannut, että omaisten arvostus läheisensä elämään nousee sairastuessa arvoon arvaamattomaan.

Sen sijaan, että omaiset pohtisivat, miten mahdollistaa sairastuneen elämän laadukkuus, he käyttävät kaiken huomion ja energiansa siihen, miten rakkaimman ihmisen elämää pitkitettäisiin kaikin tutkimuksin ja hoidoin. Tutkimukset ja hoidot ovat usein kivuliaita ja aiheuttavat kärsimystä sairaille.

Kuva: Mirja Hussain
Onko kädestä kiinnipitäminen, kosketus ”lääke” molemmille osapuolille – sekä sairastuneelle että omaiselle?

Äidillämme, jonka saatoimme viimeiselle matkalle tammikuussa 2019, oli tapana sanoa, että haudalle ei tarvitse kukkia kantaa. Niinpä kukat olivat mukanani aina, kun kävin häntä katsomassa eläessään sairaana viimeiset puoli vuottaan.

Lähimmäisen vakava sairaus on pysähdyttävä kokemus, mutta voisiko omaiset kyetä toimimaan epäitsekkäästi ja syyllistymättä niin, että kulkisivat läheisensä kanssa elämän päättymishetkeen asti? Jotta ei tarvitsisi lähettää rakkaintaan sairaalan uumeniin tutkittavaksi, leikattavaksi ja hoidettavaksi.

Kuolema on yksi elämäämme kuuluva tapahtuma, jolta kukaan ei voi välttyä. Luonnollinen suhtautuminen kuolemiseen on jäänyt taka-alalle, kun lääketiede on kehittynyt, elinikä länsimaissa on noussut ja ajatus siitä, että elämää on ylläpidettävä kaikilla mahdollisilla keinoilla, on hyvin useiden ihmisten näkökulma. Miksi ihmeessä?

sitaatti

Mikä on esimerkiksi vuoteeseen hoidettavan ihmisen elämän laatu? Vaikka hoitajat olisivat kuinka mukavia, tietäviä ja osaavia, vuoteeseen hoidettavan tilanne ei välttämättä muutu. Ja vaikka vuoteeseen hoidettavaa tutkittaisiin, hoidettaisiin ja leikeltäisiin sieltä ja täältä, hänen tilanteensa ei välttämättä muutu.

Voisivatko siis omaiset kokoontua vuoteen ympärille ja pohtia, voiko läheisen elämän laatuun vielä vaikuttaa? Onko aistitoimintojen avulla mahdollista saada laatua elämään? Onko kädestä kiinnipitäminen, kosketus ”lääke” molemmille osapuolille – sekä sairastuneelle että omaiselle?

Sairaanhoitajan tehtäväksi jäisi näin ollen omaisten tukeminen ja sairaan ihmisen kuuleminen sekä oireenmukainen hoito.

Anne Vuorinen
Lahti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi