Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Vierailija

Aino-Kaisa Pekonen: Hyvinvointi taloutta vahvistamaan, ei toisin päin

Hyvinvointivaltiossa taloutta hoidetaan ihmistä varten, ei toisinpäin, toteaa Aino-Kaisa Pekonen.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus tavoittelee sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää yhteiskuntaa. Hyvinvointivaltiota on tarkoitus uudistaa ja vahvistaa. Pohjoismainen hyvinvointimalli yhdistetään ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Hyvinvointivaltiossa myös taloutta hoidetaan ihmistä varten, ei toisinpäin. Riittävä toimeentulo, hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut ja koulutus ovat perusta, joiden varaan kestävä talous ja parempi tulevaisuus rakentuvat.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistelemme niin sote- kuin sotu-uudistustakin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen keskeisinä tavoitteina on kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille, sekä parantaa palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta.

Sosiaaliturvan uudistuksen tavoitteena on ihmisen näkökulmasta oikeudenmukainen, selkeä ja toimiva sosiaaliturva, joka takaa riittävän perusturvan kaikissa elämäntilanteissa.

Sosiaaliturvan uudistaminen kuuluu vastuulleni. Uudistus on niin iso, ettei sitä kannata tehdä kerralla yhdessä hallituskaudessa. Uudistuksen osia voi kuitenkin toteuttaa jo aiemmin.

Riittävä toimeentulo, hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut ja koulutus ovat perusta , joiden varaan kestävä talous ja parempi tulevaisuus rakentuvat.

Parhaillaan sosiaaliturvan parantamista tehdään etupainotteisesti, kun valmistelemme pienten eläkkeiden ja perusturvaetuuksien korottamista sekä aktiivimallin leikkureiden purkamista vuoden 2020 alusta alkaen. Kansaneläkkeen täyttä määrää korotettaisiin 31 eurolla ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 eurolla kuukaudessa. Yli 600 000 eläkeläistä tulisi saamaan korotuksen eläkkeeseensä. Takuueläkettä on korotettu viime hallituskaudellakin, mutta edellisestä kansaneläkkeen korottamisesta on aikaa jo kymmenen vuotta.

Toisessa esityksessä korotettaisiin perusturvaa eli työttömien peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea, sairausvakuutuslain mukaisia vähimmäismääräisiä päivärahaetuuksia ja kuntoutusrahaa 20 eurolla kuukaudessa.

Näiden korotusten sekä indeksijäädytysten lopettamisen myötä haluamme jättää viime aikojen perusturvan leikkaukset historiaan. Tämä on yksi näkökulma myös aktiivimallin työttömyystukiin kohdistuvien leikkureiden purkamisessa, sillä näiden kohteeksi ovat joutuneet etenkin pitkäaikaistyöttömät, joiden taloudellinen tilanne on jo ennestään heikko.

Myös perhevapaita on tarkoitus uudistaa, siten että uudistus tukee perheiden hyvinvointia, vanhempien hoitovastuiden tasaisempaa jakautumista sekä pienentää sukupuolten välisiä palkkaeroja.

Tavoitteena on, että molemmille vanhemmille tulisi yhtä monta korvamerkittyä kuukautta vapaata sekä vapaasti valittava jakso.

Suomi aloitti heinäkuussa puolivuotiskauden EU:n puheenjohtajana. Viemme näitä hyvinvoinnin teemoja eteenpäin myös unionin keskusteluissa. Pääsin heti puheenjohtajuuskauden aluksi johtamaan työ-, sosiaali- ja terveysministereiden neuvostoa, jossa käsittelimme hyvinvointitaloutta. Vaikka ihmisten hyvinvointi on arvo sinänsä, tulisi myös EU:ssa tiedostaa vahvemmin, että se on myös edellytys kestävälle taloudelle sekä yhteiskunnan vakaudelle.

Rakennamme Suomea ja Eurooppaa, jossa kaikki pidetään mukana.

Kirjoittaja on sosiaali- ja terveysministeri.

Aino-Kaisa Pekonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi