Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Timo Heinonen (kok.): Huijasiko demarit hoitajamitoituslupauksillaan?

Kevään eduskuntavaaleissa SDP lähti rajusti hyökkäämään ja kampanjoimaan vanhustenhoidon sitovalla 0,7-hoitajamitoituksella. Demarit lupasivat nykyisen peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) suulla, että hoitajamitoitus kirjataan lakiin. Kiurun sanoin se on ”vain muutaman tunnin työ” ja ”yksi lause lakiin riittää”.

Moni vaaleissa näytti uskoneen demareiden hoitajalupauksen. SDP nousi suurimmaksi puolueeksi ja Kiurusta tehtiin vielä kyseisen asian vastuuministeri.
 

Kaikilla oli lupa odottaa, että ensitöikseen hallitus tekeekin sitovan 0,7-hoitajamitoituksen lakiin. Kaikki puolueet nimittäin tukivat lisähenkilöstön saantia vanhustenhoitoon, vaikka keinoista olikin jonkin verran eroja.

SDP jopa syytti kokoomusta siitä, että me olisimme muka ainoina vastustaneet lisäkäsien saantia hoivatyöhön. Se ei tietenkään pitänyt paikkaansa ja nyt kesä onkin paljastamassa sen, että tosiasiallisesti näyttääkin siltä, että SDP:llä ei olekaan puheidensa mukaista halua ja valmiutta hoiva-alan asioita laittaa kuntoon. Voi hyvin kysyä, että onko tapahtumassa pahimmanlaatuinen hoitajapetos?
 

Hallitus ei siis haluakaan lisätä vain tuota yhtä lausetta lakiin. Pääministeri Antti Rinne (sd.) jo sanoi jossain, että sitova hoitajamitoitus voisi tulla voimaan vasta aikaisintaan vuonna 2025. Rinteen hallitus ei siis tosiasiallisesti säätäisikään hoitajamitoitusta lainkaan omalla hallituskaudellaan, vaan jättäisi sen voimaansaattamisen vasta seuraavan vuonna 2023 aloittavan hallituksen tehtäväksi.

Kiurun lupaama ”muutaman tunnin työ” on nyt siis kuihtumassa vuosien loputtomaksi odotukseksi. Tähän ei vanhustenhoidossa ole aikaa, sillä lisähenkilöstöä tarvitaan tavalla tai toisella heti niin kuin kokoomus ja kaikki puolueet ennen vaaleja lupasivat.

Kaikki puolueet nimittäin tukivat lisähenkilöstön saantia vanhustenhoitoon, vaikka keinoista olikin jonkin verran eroja.

Hallitusohjelmaankaan ei SDP kirjauttanut sitovaa 0,7 hoitajamitoitusta. Hallitusohjelmassa puhutaan enää vain yleisemmin hoivahenkilöstön mitoituksesta.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer onkin kiinnittänyt tähän huomiota ja siihen, että mukaan laskettaisiin näin muutkin kuin koulutettu hoitohenkilöstö.
 

Eduskunnan viimeisellä kyselytunnilla ministeri Kiuru lipsauttikin, että sitovan hoitajamitoituksen mahdollisuutta vasta selvitellään. Lipsautuksen jälkeen alkoi valtaisa selittäminen, että kyllä se tulee ja kyllä hoitajamitoitus säädetään. Nyt SDP ja Kiuru ovat näytönpaikan edessä.

Tyhjät puheet ja ikäihmisten ja hoitajien huijaaminen on vastenmielistä. Moni kokee tulleensa pahemman kerran petetyksi. Lupauksiin tuleekin vastata syksyn budjettiriihessä ja varmistaa riittävät resurssit hoiva-alalle.
 

Itse epäilen, että SDP ja Kiuru eivät sitovaa hoitajamitoitusta pysty – eivätkä edes halua – tänä vuonna eikä edes omalla hallituskaudellaan 2019–2023 voimaan saattaa. Mutta toivottavasti saamme edes lisää hoitajia vanhustenhoitoon jo syksyllä.

Vaikka SDP ja vasemmistohallitus pettäisikin vaalilupaukset, niin vastuutaan hyvästä ja laadukkaasta vanhustenhoidosta ei Rinteen hallitus pääse pakoon.

Timo Heinonen

kansanedustaja (kok.)

valtiovarainvaliokunnan jäsen

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi