Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Sananvapautta voi mitata tieteellisesti

Nyt tuntuu olevan muotia sananvapauden kritisointi ja se, ettei sananvapautta saa rajoittaa. Eräät tahot ovat kovasti kokeneet niin, että heidän sananvapauttaan on kovasti rajoitettu. etteivät saa sanoa mielipiteitänsä seksuaalivähemmistöistä eikä maahanmuuttajista. Heidän mielestään Overtonin ikkuna on siirtynyt yksilönvapauksia kaventavaan suuntaan.

Jos avataan termiä Overtonin ikkuna, niin kyseessä on poliittisessa tutkimuksessa käytettävä termi, joka mittaa tieteellisesti valtion interventiota yksilövapauksien suhteen. Mitä vähemmän y-akselilla on valtion interventiota, sitä enemmän yksilöllä on vapauksia sananvapauden suhteen. Ja taas päinvastoin: mitä enemmän valtiolla on interventiota, sitä vähemmän yksilöllä on vapauksia mielipiteiden suhteen.
 

Overtonin ikkuna on hyvä mittari mielipideilmaston suhteen, koska sillä tarkkaillaan yleistä mielipideilmastoa tieteellisesti juuri siten, mikä on hyväksyttävissä tai mikä on ehdotuksena liian radikaali. Nämä ovat siis ihan mitattavissa olevia asioita, joilla saadaan selville kansan mielipide asioista.

Mielipiteet toki voivat muuttua: se, mikä ennen oli hyväksyttävissä oleva asia, voi tulevaisuudessa olla liian radikaali asia hyväksyä.

Se on kuitenkin sanottava, ettei mielipiteillä muuteta perustuslakeja, jotka on tehty tavallisen kansan suojaksi eikä etujärjestöjen mielipiteillä käännetä poliitikkojen päitä, jonka kansa on valinnut, mutta mielipiteet kertovat jotain kansan oikeustajusta suhteessa valtaapitäviin.

Sami Korkiakoski

Lahti

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi