Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Pitäisikö kaikkien muuttaa etelään?

Pitkät välimatkat edellyttävät liikennöintiä.

Hiilijalanjälki, sehän se on päivän sana. Kansallisesti meillä on hyvin pieni hiilijalanjälki, mutta henkilöä kohden iso. Tämä johtuu kaukolämmöstä, mistä oli tietoa joitakin aikoja sitten. Lämpöähän täällä kylmässä ja pimeässä Suomessa tarvitaan.

Auttaako tilanteeseen se, että otetaan paljon uusia asukkaita, niin silloin hiilijalanjälki on henkilöä kohden pienempi?

Onneksi tulee ilmastonmuutos ja talvet lämpiävät, niin lämmitystarve pienenee.

Myös pitkät välimatkat ovat ongelma. Pitäisikö kaikkien muuttaa etelään? Siinä on vaan se ongelma, että kaikki me kuitenkin syödään ja silloin kaikki ruoka pitäisi tuoda ulkomailta. Sillä eihän etelässä silloin jäisi tilaa perunapelloille.
 

Huomasin, että netissä on testi, missä voi katsoa oman hiilijalanjälkensä. Olen melkoinen energiankuluttaja, koska asun yksin kaukolämmitteisessä kerrostalossa.

Tilannetta ei auta, vaikka suihkun kulutus on pienin vaihtoehto. Mitä siis pitäisi tehdä?

Muutama päivä sitten joku kaipasi kimppa-asumista, mutta sitä ei ole vielä paljoa tarjolla.

Jossakin vanhassa elokuvassa oli, että topakka nainen piti vuokralaisina yksinäisiä miehiä, taisi olla mukana opettajakin. Emäntä laittoi ruoan ja piti miehet kurissa. Ei taida tänä päivänä onnistua?

Tuulisähkö on ympäristöystävällistä, vaikka aiheuttaakin lähellä asuville ihmisille ja eläimille terveysongelmia.

Liikenteestä hiilijalanjälkeni oli sentään hyvä, vaikka ajankin yksin autolla. En ole lennellyt enkä laivaillut, enkä käytä julkista liikennettä.

Entä sitten ruokailu. Olen ollut 40 vuotta syömättä lihaa tai kalaa. Niiden kanssa samaan kuitenkin laitetaan juusto ja kananmuna. Jogurtti ja voi ovat samassa kysymyksessä. Tarvitaanhan sitä proteiinia. Onko sitten parempi syödä patukoita ja tuontipapuja, kun niitä ei kysytty? Niillä ei varmaan ole hiilijalanjälkeä.

Samoin samassa vaihtoehdossa olivat tuoremehu, kahvi ja viini. Pelkkää vettäkö saa juoda?
 

Sitten on tietenkin sähkön käyttö ja tuotanto. Tuulisähkö on ympäristöystävällistä, vaikka aiheuttaakin lähellä asuville ihmisille ja eläimille terveysongelmia. Lisäksi myllyt kuulemme kestävät viisi vuotta ja on sitten ongelmajätettä.

Sähköautoihin pitäisi siirtyä. Muutama päivä sitten eräs asioita tunteva (ei tullut otettua kirjoitusta talteen) selitti sähköautojen akkujen aiheuttamaa saastetta, mikä oli melkoinen. Ja Suomihan pyrkii akkuteollisuuden kärkimaaksi. Yhdeksän lupaavaa kaivosta löytyy. Se ei varmaan ole saastuttavaa.
 

Kiinan tuottama päästöympyrä peittää Euroopan ja melkein kaikki pohjoismaat. Siinä ei paljon auta, vaikka meillä Suomessa lopetettaisiin koko liikenne. Koko maailman CO2-päästöistä Suomen henkilöautoliikenteen osuus on 0,15 promillea asiantuntijoiden tiedon mukaan.

Nyt lisäksi syyllistetään lapset, heidän pienille hartioille asetetaan melkoinen taakka. Lapsilla on jo paljon mielenterveysongelmia.

Terttu Pihlava

Hollola

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi