Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Muistisairaus ei katso ikää – vuosittain sairastuu noin 145 000 ihmistä

Suomessa sairastuu vuosittain noin 14 500 henkilöä johonkin muistisairauteen. Muistisairaudet ovat neurologisia sairauksia, eikä niitä voi pitää normaaliin ikääntymiseen liittyvinä asioina.

Joka kolmannessa tapauksessa muistisairauteen liittyvät epäterveelliset elämäntavat. Aivoterveyteen voidaan vaikuttaa koko elämän ajan ja siksi asiaan on kiinnitettävä huomiota jo äitiysneuvolasta alkaen. Viimeistään keski-iässä jokaisen on syytä pohtia omia elintapojaan aivoterveyden näkökulmasta ja vähentää näin aktiivisesti riskiä sairastua muistisairauteen.

Aivoterveellisistä elämäntavoista huolimatta, osa sairastuu johonkin muistisairauteen – jopa paljon ennen eläkeikää. Suomessa on tällä hetkellä noin 7 000 työikäistä muistisairasta.

Olen mukana Joensuun seudun Omaishoitajat ry:n Alisa-hankkeessa, jossa pyritään tunnistamaan ja tukemaan lapsia ja nuoria, joiden perheissä on arkea varjostavia terveydellisiä tai henkisiä ongelmia. Nämä lapset ja nuoret jäävät helposti kaiken tuen ulkopuolelle, eikä heidän tuen tarvettaan edes tunnisteta. Hankkeen yhteydessä on tullut esille, että Suomessa elää lisäksi paljon lapsia ja nuoria, joiden elämään vaikuttaa voimakkaasti vanhemman muistisairaus.

Suomessa elää lisäksi paljon lapsia ja nuoria, joiden elämään vaikuttaa voimakkaasti vanhemman muistisairaus.

Muistiliiton tämän vuoden teemassa korostetaan, että muistiasiat ovat kaikenikäisten asioita. Muistiliitto esitti, että hallitusohjelmaan olisi tehty kirjaus nykyisen muistiohjelman jatkosta. Valitettavasti hallitusohjelma ei tätä mainitse ja tein asiasta kirjallisen kysymyksen ministeri Krista Kiurulle (sd.).

Ministerin vastauksessa tuli esille, että erillisen muistiohjelman sijasta muistiasiat on tarkoitus sisällyttää osaksi valmisteltavaa ikäohjelmaa. Tämä linjaus sotii sitä asiantuntijoiden linjausta vastaan, jossa muistisairaudet ymmärretään neurologisiksi vammaissairauksiksi, eikä erityisesti ikääntymiseen liittyväksi ilmiöksi.

Muistiohjelman tavoitteena tulisi olla rakentaa kaikenikäisille ihmisille muistiystävällistä yhteiskuntaa. Toivon, että asiaa pohdittaisiin ministeriössä vielä uudelleen.

Iloitsen kuitenkin nykyisen hallituksen ohjelmasta, joka kokonaisuudessaan on edeltäjäänsä huomattavasti parempi –  myös muistisairaiden näkökulmasta.

Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd.)
TtT, Muistiliiton puheenjohtaja
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi