Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Isis-äidit lapsineen saatava pian Suomeen

Auttaminen: Voivatko seitsemän äitiä ja 25 29lasta muodostaa turvallisuusriskin?

Suomalaiset Isis-äidit ovat viettäneet jo usean kuukauden Al-Holin pidätysleirillä Syyriassa todella karmeissa olosuhteissa. Hallitus selvittää ja taas selvittää, mutta mitään konkreettista ei näytä syntyvän. Äidit lapsineen kärsivät edelleen.

Pääsääntö on, että paikan päällä tutkitaan, ovatko äidit syyllistyneet rikoksiin. Tilanne leirillä on kuitenkin kaoottinen.

Tutkinta siellä on hyvin epämääräistä ja sattumanvaraista. Kunnollista oikeusjärjestelmää siellä ei ole. Lisäksi syyttömille lapsille tilanne on kestämätön.

Äidit lapsineen on saatava Suomeen. Rikostutkinta on tehtävä täällä, missä myös äitien on mahdollisuus saada oikeusapua.
 

Tilanne tuo mieleen reilun sadan vuoden takaiset punavankileirit. Silloin punikkinaisia lapsineen ammuttiin ilman tutkintaa. Olivathan he suuri turvallisuusuhka. Todisteeksi riitti, että he olivat pukeutuneet miesten housuasuihin.

Suurin osa pidettiin leireillä näännyttäen tuhannet nälkään ja tauteihin. Katkeruuden sokaisemat kenttäoikeudet jakoivat sattumanvaraisia tuomioita.

Valkoiset viranomaiset saivat näistä ansioista mitaleja. Toistaako hallitus historiaa? Se, ettei tehdä mitään, on myös teko ja päätös.

Pahinta, mitä voidaan tehdä, on erottaa lapset äideistään ilman, että voidaan osoittaa äidin kohdelleen kaltoin lapsiaan.

Voivatko seitsemän äitiä ja 25 lasta olla turvallisuusriski? Jos olisivatkin, niin se on kyllä hallittava riski, jos sitä edes onkaan. Meillä on monia keinoja valvoa ja seurata heidän elämäänsä.

Useat suomalaisista olisivat jo ajat sitten halunneet lähteä pois, mutta sieltä ei päästetty. Suomen valtion tuki omille kansalaisilleen luo heihin myönteistä asennetta valtiota kohtaan.
 

Pahinta, mitä voidaan tehdä, on erottaa lapset äideistään ilman, että voidaan osoittaa äidin kohdelleen kaltoin lapsiaan. Kaoottisella leirillä äiti on lapsen ainoa turva. Tätä turvaa pitää tukea, kuten YK:n sopimukset sanovat. Tästä kasvatusasiantuntija ovat harvinaisen yksimielisiä.

Isis-äitien tilanne antaa mahdollisuuden ruokkia pelottavaa mielikuvitusta, jota media ja eräät poliitikot tukevat. Todellista tietoa heidät teoistaan ei ole. Hallitus ei ole vaivautunut lähettämään edes edustajaansa paikan päälle toisin kuin muut Pohjoismaat.
 

Isis-naisten omaiset ovat valmiit maksamaan palautuksen Suomeen, mutta tarvitsevat tässä Suomen valtion tuen. Punainen Risti vetosi, että hakekaa kansalaisenne pois leiriltä (HS 5.7.).

Pidän tärkeänä, että äidit lapsineen tuodaan pikimmiten Suomeen ja heidän tilanteensa tutkitaan Suomessa.

Jouko Vesala
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi