Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Riittääkö Lahti Energian hallituksessa asiantuntemus?

Surullisena luin Etelä-Suomen Sanomien jutun ”Ratian väistyttävä Lahti Energian hallituksesta”.

Onko Lahti Energian hallituksessa todellisia asiantuntijoita, vai pelkkiä poliittisia pyrkijöitä? Aikoinaan Eero Seesvaaran edeltäjä ei halunnut pistää "rikkaakaan rokkaan” energian tuottamiseksi kotimaisella energialla. Neuvottelin hänen kanssaan puhelimitse, mutta en päässyt neuvottelemaan kahden kesken hänen kielteisesti asenteen vuoksi kotimaisen energian käyttämisestä. Hän ei uskonut, että kotimaista energiaa voitaisiin tuottaa ensisijaisesti Päijät-Hämeestä, mutta myös lähimaakunnista riittävästi.
 

Vetosin häneen kertomalla kotimaisen energian työllistävästä vaikutuksesta. Laskelmieni mukaan työllisyysvaikutus olisi sata työpaikkaa Päijät-Hämeessä.

Esitykseni perustui johtamaani Puusta Paikallisesti -projektiin, jonka tarkoitus oli lisätä kotimaisen energian käyttöä fossiilisten aineiden ja Lahden Kymijärven voimalan kivihiilen sijaan. Projekti sai aikaan yli sadan maatilan ja usean aluelämpölaitoksen perustamisen Päijät-Hämeeseen hakkeella öljyn sijaan.
 

Minulla oli projektissa avustajana energia-alan asiantuntija professori Pentti Hakkila Metsäntutkimuslaitoksesta. Suomen valtioneuvosto käytti Penttiä myös asiantuntijana valtakunnallisissa päätösten teoissa energiaratkaisuissa.

Valtaosa työllisyysvaikutuksista oli tullut raaka-aineen hankinnassa. Samalla metsähakkeen käytössä huonolaatuisille ja pienille puille sekä sahateollisuuden jätepuulle olisi tullut käyttöä. Metsätalous olisi saanut hyvän piristysruiskeen metsänhoidossa.
 

Nyt asiat ovat toisin. Toimitusjohtaja Eero Seesvaara on saanut aikaan kotimaisen raaka-aineen käytön laajasti Kymijärven voimalassa Lahdessa ja Asikkalassa. Hän kävi Asikkalassa Anianpellon markkinoilla vuonna 2015 pitämässä teemapuheenvuoron Lahti Energian tulevista ratkaisuista ja kotimaisen energian käytöstä. Kiitos hänelle tästä.

Puusta Paikallisesti -projektin vahvoja vaikuttajia olivat Metsäkeskus Häme-Uusimaa, ProAgria Etelä-Suomi, Artjärven ja Hämeenkosken kunta, Heinolan seurakunta ja Lahden teknillinen opisto.
 

Valitettavasti Seesvaara on hyvällä asiantuntemuksellaan syrjäyttänyt Lahti Energian hallituksen päätöksenteon itselleen palkkapolitiikassa, kun Lahti Energian hallitus ei ole ollut riittävän asiantunteva. Nyt aiotaan erottaa hallituksen puheenjohtaja, vaikka koko hallitus on saanut tiedon Seesvaaran liian suuresta palkankorotuksesta. Tästä on vastuussa koko hallitus.

Nykyiset hallituksen jäsenet ja lehdessä mainitut puolueet haluavat säilyttää päätöksenteon itsellään, vaikka ovat kaikki mielestäni syyllisiä. Jatkuvuuden kannalta on kuitenkin hyvä säilyttää pari hallituspaikkaa nykyisellä hallituksella.

Matti Mäkiaho 29 Metsätalousinsinööri, eläkkeellä 29 Puusta Paikallisesti -sateenvarjoprojektin entinen päällikkö 29 Suomen kuntaliiton energianeuvottelukunnan entinen jäsen

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi