Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Osaamattomuus lyö kättä tietämättömyyden kanssa

On jälleen järkyttävää havaita, kuinka Lahden poliitikot eivät ymmärrä edes osakeyhtiölain perusteita. Silti nämä samat poliitikot johtavat tasearvoltaan yhteensä satojen miljoonien eurojen liiketoimintoja.

Viimeisimpänä esiin noussut konsernijohtaja Mika Mäkisen käsittely PHP-edustajana.

Kaupunginvaltuutettu Lasse Koskinen (joka on ennen nykyistä omistajaohjauksen vastuupoliitikkoa Aleksi Mäntylää ollut konserni- ja tilajaoksen puheenjohtaja) on asiasta lausunut muun muassa: ”Lahden PHP-edustus ei ole henkilökohtainen.”

Osakeyhtiölaki lähtee siitä, että hallituksen jäsenet ajavat yhtiön etua, eivätkä hallituksessa toimiessaan ole omistajien etäpäätteitä. Korkeimman oikeuden prejudikaatit viime vuosilta osoittavat hallituksen jäsenen vastuun.

Omistajat asettaessaan hallituksen vastaavat siitä, että omistusta hoidetaan vastuullisesti ja hyvien liikeperiaatteiden mukaisesti. Yhtiökokous määrää ja hyväksyy palkkiot.

Yhtiöiden tarkoituksena ei ole rahoittaa puolueita.

Poliitikkojen totunnainen toimintatapa muun muassa luovuttaa osan kokouspalkkiostaan omalle puolueelleen on tärkein peruste, miksi nykyistä ja osakeyhtiölain hengen vastaista menettelyä edelleen jatketaan. Yhtiöiden tarkoituksena ei ole rahoittaa puolueita.

Hallituksen jäseneltä ei voida laillisin perustein kokouspalkkiota evätä. Tämä voi perustua vain vapaaehtoisuuteen.

Mukava havaita, että ex-paikallispoliitikko Ilkka Viljanen tuli julkisuuteen Etelä-Suomen Sanomissa 16.6. ja peräänkuulutti kaupungin omistamien yhtiöiden hallituksiin liiketoimintaa osaavia henkilöitä. Tämä seikka ei kuitenkaan paikallisia poliitikkoja kiinnosta.

Kukaan nykyisistä omistajaohjauksesta vastaavista ei ole halunnut korjata näitä virheellisiä käytäntöjä, eivätkä he myöskään ole halunneet omistajaohjausta kehittää.

Hallitusten puheenjohtajina toimii edelleen muun veturinkuljettajaa ja postimiestä ja niin edelleen. Näissä ammateissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta tuo osaaminen ei riitä yhtiöiden ohjaamiseen ja johtamiseen.

On siis odotettava, missä vaiheessa jonkin yhtiön joku hallituksen jäsen joutuu korvausvastuuseen osaamattomuudestaan johtuen.

Martti Sahrakorpi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi