Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Miten Green Capital -hankkeenkin kasvattamia kustannuksia voidaan perustella?

Viime aikoina on tämänkin lehden palstoilla revitelty, kuinka uutta hallitusta muodostetaan niin, että jaossa on hunajapurkki, josta jakaa eri puolueille.

Entäs nyt, kun Lahden kaupungillakin näyttää olevan hunajapurkki? Nyt on jakajien määrä vielä isompi kuin valtakunnan politiikassa. Nyt eivät perussuomalaisetkaan jää ilman.

On tietysti oikein, että lautakuntapaikat ja myös kaupungin yhtiöiden hallituspaikat jaetaan vaalitulosten perusteella. Miksi näillä edustajilla kuitenkin unohtuu lähes heti, että heidät on valittu edustamaan nimenomaan kaupunkilaisten etua, ei yhtiöissä olevien johtajien.

Lahdessa tämä korostuu, kun täällä on yhtiöitetty kaikki tärkeimmät toiminnat.
 

Nyt on erityisesti tämän lehden palstoilla ollut kova kritisointi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän rahankäytöstä. Suunnilleen kaikki puolueet ovat johtohenkilöidensä kautta osallistuneet tähän. Nytkin on kuvaavaa, miten laajapohjainen tämä kritisoijien rintama on ollut.

Tässä keskustelussa hämmästyttää, miten varsinaiset perustason toimijat on sivuutettu täysin. No ei siltä osin, että yt-neuvottelut ovat tiedossa. Olen ennenkin hämmästellyt, kuinka kaikessa kehityskeskustelussa voidaan syrjäyttää todelliset näkijät ja asiantuntijat, perustason työntekijät.
 

Paljon olisi varmaan kerrottavaa iäkkäiden kotihoidossa työskentelevillä. He varmaan tietäisivät, miten esimerkiksi vuodeosastojen lakkauttaminen on kaatunut heidän kontolleen. Sairaanhoitajat ja lääkärit tietäisivät, kuinka keskeneräisten tietojärjestelmien käyttöönotto on pois potilastyöstä.

Nyt vain ovat Lahden ja ympäristökuntien johtohenkilöt älähtäneet ja saaneet runsaasti julkisuutta.

Missä on sitten se viisaus. Epäilen, että se tulisi politiikkojen päistä. On vain niin, että terveyden- ja sairaanhoidossa Suomessa on luotu järjestelmä, jossa hunajapurkilla on paljon kävijöitä.

Nyt on jakajien määrä vielä isompi kuin valtakunnan politiikassa.

1990-luvulta alkaen ovat yksityiset lääkärifirmat korjanneet omiin katteisiinsa lahtelaisten terveysasemien työvoiman tarpeen. Nythän nämä mainitut yhtiöt ovat jo kansainvälisten sijoitusyhtiöiden omaisuutta.

Voisi mainita myös yhden suomalaisen erityispiirteen, työterveyshuollon. Tämäkin on täysin yksityisten terveysfirmojen hallussa eli samojen, jotka myyvät kunnille, muun muassa Lahdelle palvelujaan.

Työnantaja maksaa, mutta saa verotuksessa ja Kelalta osan takaisin. Työterveydenhoidon piirissä on suurin osa suomalaisista, jotka ovat töissä yksityisillä, kunnalla tai valtiolla.
 

Voisi jopa kysyä, voimmeko me, jotka olemme niin sanotun ilmaisen työterveyden piirissä, vaatia esimerkiksi hyvinvointiyhtymän palvelujen varassa olevilta sopeutumista huonompiin palveluihin. Tätähän säästötoimenpiteet tarkoittaisivat.

Myös säästöjä vaativat, jotka nyt ovat olleet julkisuudessa, ovat lähes kaikki työterveydenhuollon piirissä.
 

Miksi kirjoitan hunajapurkista. Nyt tuli julki, paljonko hanke Lahden saamisesta Euroopan ympäristöpääkaupungiksi maksaisi.

Etelä-Suomen Sanomien artikkelissa sanottiin suoraan, että suurimmat kustannukset tulisivat julkisuustempauksesta. Selvästi sanottuna tällä hunajapurkilla vierailisivat mainostoimistot ja monet muut välikädet.

Myös KymiRingiin pääomasijoitusta hakeva Lahti Events käyttäisi ammattilaisia markkinointiin eli mainostoimistoja.

Mitenkähän näitä todellisuudessa tästäkin kasvavia kustannuksia voidaan perustella? Hyvinvointiyhtymässä työskentelevät perustason työntekijät kuitenkin maksavat jokaisesta eurostaan verot, myös kunnallisverot, joita ei pääomatuloja saavien tarvitse maksaa.

Kari Korhonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi