Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Miksi Lahti ei tue harrastusta, joka kasvattaa nuorista tasapainoisia yhteiskunnan jäseniä?

Etelä-Suomen Sanomissa oli hiljan mielenkiintoista asiaa yhteiskunnan tukemista harrastuksista. Tai ennemminkin harrastuksista joita ei tueta.

Ratsastus jää näköjään paitsioon kaikin tavoin. Entisenä lajin harrastajana ihmettelen kovasti Lahden suhtautumista siihen. Väkisinkin tulee mieleen päättäjien tietämättömyys lajin hienouksista. Monelle nuorelle touhuaminen hevosten ja ponien kanssa on ainoa kosketus elävään luontoon.

Itse aloitin ratsastuksen viidenkympin tietämissä ja lopetin sairauteni pakottamana eläkeikäisenä. Muutoin köpöttelisin vieläkin suomenhevoseni kanssa metsäpolkuja, jotka tulivat tutuiksi vuosien aikana, kun koulutimme toisiamme.

Ratsastus on äärimmäisen hieno harrastus. Siinä yhdistyvät ratsastajan taito käsitellä hevosta ja taidot hallita monimutkaiset kuviot.

Kiehtovuus perustuu siihen, että ihminen, ratsastaja, ei voi väkisin hallita hevosta. Pitää saavuttaa molemminpuolinen yhteys ja luottamus. Vasta sen jälkeen alkaa varsinainen oppiminen.

Hevosten käsittely on nuorille, myös pojille, kasvattavaa ja rauhoittavaa.

Kuinka hienoa olisikaan, kun hevosen selkään saataisiin nuoria, jotka kaipaavat lämmintä ja luotettavaa kosketusta, jota ei voi saavuttaa uhoamalla vaan nöyrällä asenteella. Tämänkö tukemiseen meiltä ei löydy yhteiskunnan apua?

Sinä, joka arvostelet ratsastusta, menepä tallille ja hämmästy, kuinka nuoret tytöt käsittelevät monisatakiloisia hevosia. Hevosten käsittely on nuorille, myös pojille, kasvattavaa ja rauhoittavaa. Mitään et tee voimalla etkä pakolla, vaan vasta kun saat yhteyden hevoseen.

Ratsastuksen alkuun pääsee ratsutalleilla. Alkeita opetellessa tarvitaan vain pakollinen kypärä ja asu, jonka kanssa voi nousta selkään. Siitä alkaa mahdollisesti elinikäinen taival.

Miksi Lahti ei tue harrastusta, joka monin tavoin edistää nuorten kasvamista tasapainoisiksi yhteiskunnan jäseniksi?

Tiedän toki, että monen mielestä yhteiskunnan pitäisi tukea ennemminkin köyhiä, sairaita ja vähäosaisia kuin ratsastuksen kaltaisia harrastuksia. Tässä kohden palautan mieliin lahtelaisen ministerin ja pitkäaikaisen kansanedustajan Jouko Skinnarin toteamuksen, että yhteiskuntaa ei kehitetä vähäosaisten avustuksilla. On tuettava myös terveesti tuottavia tekijöitä. Sellainen ratsastus on tarjotessaan työtä tuhansille tekijöille.

Pekka Pasanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi