Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Konserniyhtiöissä ammattitaitoiset toimitusjohtajat johtavat heikkoja hallituksia

PHP Holding Oy:n hallituksen puheenjohtajan Jukka Ottelan vastaus (ESS 11.6.) kirjoitukseen (ESS 7.6.), jossa valtuutettu Lasse Koskinen (ps.) kyseenalaisti hallituksen jäsenen, rahoitusjohtaja Mika Mäkisen saaman 100 000 euron palkkion, oli asiantunteva eikä sinänsä anna aihetta kommentointiin. Onhan Jukka Ottelan tapauksessa kyseessä monivuotinen hallitusammattilainen ja teollisuusjohtaja, joka tietää, mistä puhuu.

Lähestynkin asiaa hiukan toisesta näkökulmasta ja entisenä lahtelaisena luottamushenkilönä.

Lahdessa, niin kuin muuten lähes kaikissa kaupungeissa, on ollut tapana, että kaupungin täysin tai osaomistamien yhtiöiden hallituksissa on puolueiden nimeämiä henkilöitä ja aina puolueaktiiveja.

Kun johdin sekä 2008 että 2012 kunnallisvaalien jälkeisiä luottamuspaikkaneuvotteluja, kyseinen PHP Holding Oy:n Lahden kaupungin hallituspaikka nostettiin joidenkin henkilöiden toimesta keskusteluun, josko se otettaisiin myös jakokoriin?

Mikä älämölö olisi noussut, jos kaupungin edustaja olisi ollut vaikka valtuuston puheenjohtaja 100 000 euroa rikkaampana?

Torppasin näkemyksen ja edustamani puolue, kokoomus, myös. Nyt olen miettinyt, että mikä älämölö olisi kaupungintalolla ja kauppatorin kahvilassa noussut, jos kaupungin edustaja olisi ollut vaikka kaupunginvaltuuston tai kaupunginhallituksen puheenjohtaja satatuhatta euroa rikkaampana?

Poliitikko voi tehdä poliittisen itsemurhan, mutta viranhaltija ei juuri koskaan! Se vain porskuttaa.

Lahti Energian entinen toimitusjohtaja, vaikka ei virkamies ollutkaan, sai aikanaan luottamuspulan vuoksi lähteä. Tosin senkin prosessin hoiti silloinen Energian johto niin saveen, että piikki oli hirveä yhtiölle ja veronmaksajille.
 

Itse yritin aikanani pariinkin otteeseen muuttaa vanhaa käytäntöä niin, että yhtiöiden hallituksiin nimettäisiin vähintään 40 prosenttia henkilöitä, jotka ovat ansioituneita muuten kuin puoluetyössä.

Tämä ei saanut laajempaa kannatusta kummallakaan yrityksellä ja veti lopulta täydellisen vesiperän. Koin sen henkilökohtaisena arvovaltatappiona, ja se harmitti minua pitkään.

Ehdotustani ulkopuolisista hallitusosaajista panivat vastaan puolueiden kunnallisjärjestöt, jotka olisivat menettäneet puolueveroja, sekä poliitikot, jotka olisivat menettäneet luottamuspaikkoja, palkkioita ja valtaa.
 

En koskaan politiikassa ollessani ymmärtänyt, että osakeyhtiöiden hallituksiin katsoivat itseoikeutetuiksi itsensä ne, jotka olivat kauimmin olleet mukana tai muuten vain olivat ”moniosaajia”. Tämä on vuosia aiheuttanut sen, että ammattitaitoiset ja asiansa osaavat toimitusjohtajat ovat itse asiassa johtaneet heikkoja hallituksia ylivertaisella ammattitaidolla.

Tästä kertoo se, että Lahden omistamissa konserniyhtiöissä on tehty toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan välillä johtajasopimuksia, joissa toimitusjohtajalle maksetaan ylityökorvauksia ja liikevaihtoon, eikä liiketulokseen perustuvia bonuksia.

Koko julkisten yhtiöiden toimitusjohtajien bonusjärjestelmä on minusta käsittämätön ja veronmaksajien näkökulmasta kritisoitava, varsinkin siksi, että useat yhtiöt toimivat täysin suljetuilla markkinoilla ja jopa monopoliasemassa.

Bonuksia maksetaan jopa tappiota tehneiden yhtiöiden johdolle. Huomioiden Lahden kaupungin yhtiöiden kilpailutilanteen, investointien rahoituksen helppouden, toimitusjohtajien palkat ovat ilman bonuksiakin jo enemmän kuin hyvät.
 

En ota kantaa Lahti Energia Oy:n toimitusjohtajan palkkaratkaisuihin, joissa mediasta seuranneena on ilmeinen menettelytapavirhe ja konserniohjeen rikkominen. Onhan yhtiö kuitenkin Lahden sisällä ihan omassa kategoriassaan verrattuna muihin yhtiöihin ja yhtiön tuloskunto on parantunut nykyjohdon aikana valovuoden edelliseen verrattuna.
 

Ilkka Viljanen
Salonsaari, Asikkala

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi