Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Heikki Helin: Moni kaupunki haluaa olla jossain paras tai sellaiseksi pyrkimässä – Lahti retostelee vihreydellään

Kaupunkien asiakirjoja lukiessa huomio kiinnittyy siihen, että moni kaupunki ilmoittaa olevansa jossakin suhteessa paras tai ainakin sellaiseksi pyrkimässä.

Kuopion tilinpäätöskertomuksen kannessa on leima ”Matkalla hyvän elämän pääkaupungiksi”. Samalla kaupunki ilmoittaa olevansa Suomen suurin mökkikunta ja maitopitäjä. Kuopiossa on 10 800 mökkiä. Toisena mökkitilastossa on Mikkeli.

Maidontuotannon ykköspaikasta Kuopion kanssa taistelee tasapäisesti Kurikka, kun Jalasjärvi liitettiin siihen.
 

Jyväskylä on Suomen urheilupääkaupunki. Kaupunginjohtajan mukaan ”Jyväskylässä on ylivertainen liikunnan ja huippu-urheilun osaaminen”. Kaupungin verkkosivuilta löytyy 17 syytä, miksi Jyväskylä on Suomen liikuntapääkaupunki. Se ei vielä riitä: ”Teemme Jyväskylästä Pohjoismaiden vetovoimaisimman liikunnan, urheilun ja terveyden osaamiskeskittymän”.

Yksi syistä on Jyväskylässä järjestettävä Suomen suurin urheilutapahtuma ja Pohjoismaiden suurimpiin kuuluva yleisötapahtuma, Neste Ralli.

Keskisuomalaisen taloustoimittaja Jorma Rahkonen twiittasi Jyväskylän urheilutalven olleen masentava: ”Kiri ja JJK konkurssiin, JyP:in huono kausi päättyi säälipleijareissa, Happee putosi puolivälierissä. Ilonaiheita olivat JPS:n jääpalomestaruus ja JKU:n yleisurheilun menestys.”
 

Turku haluaa olla Suomen ilmastoystävällisin kaupunki, jossa asuu maan tyytyväisimmät asukkaat vuonna 2029. Kuopiohan on jo matkalla hyvän elämän kaupungiksi.

Saattaa olla, että mäenlasku ja talviurheilu alkavat olla elinkaarensa ehtoopuolella.

Suomen toinen metropoli, Tampere, ilmoittaa vahvuudekseen sujuvan arjen elämysten keskellä. Ilmeisesti sielläkin on tyytyväisiä asukkaita.

Tampere on hiilineutraali kaupunki vuonna 2030. Lahti taas on maan johtava ympäristökaupunki. Lahti Energiahan luopui juuri kivihiilen käytöstä.

Helsinki tekee kaukolämpöä kahdella suurella hiilivoimalalla, eikä niistä voi noin vain luopua. Rahaakin Helsinki Energia tekee. Niinpä kaupungin tilinpäätökset ovat osoittaneet muhkeaa ylijäämää.
 

Lahti pyrkii Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi kolmatta kertaa. Jotain korjattavaa vielä kuitenkin on. Oikeutta myöten on pohdittu, pitäisikö jätteenkuljetus hoitaa keskitetysti kunnan kilpailuttamana vai hajautetusti kiinteistöjen järjestämänä.

Lahdessa samalla kadunpätkällä kolistelevat monen yrityksen jäteautot ja kaupunkilaiset maksavat liikaa. Jonkun voi olla vaikea ymmärtää myös sitä, että ympäristökaupunki on vahvasti mukana Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamisessa ja että kaupunki haluaisi päästä mukaan naapurikuntaan rakentuvan KymiRing-moottoriradan toimintaan.

Harva suomalainen mieltää Lahtea ympäristökaupungiksi. Useimmille suomalaisille Lahti on nimenomaan urheilukaupunki ja nimenomaan talviurheilukaupunki. Saattaa olla, että mäenlasku ja talviurheilu alkavat olla elinkaarensa ehtoopuolella.
 

Tampere on Suomen asuinkaupunkien ylivoimainen ykkönen, eikä se jätä sitä kertomatta. Taloustutkimuksen tutkimuksen mukaan useampi kuin joka kolmas suomalaisista voisi ajatella muuttavansa Tampereelle.

Seuraaviksi sijoittuvat Turku ja Jyväskylä. Kolumnisti Jyrki Lehtolan mukaan ”kaikki on Tampereella ainutlaatuista ja suurta, epävarmuuskin”.

”Kouvola on kasvualusta – mahdollisuus uusille avauksille ja uudelle kasvulle. Kasvetaan hyvään suuntaan uskaltavasti, rohkeasti ja innostavasti. Vuonna 2030 meitä on täällä Kouvolassa 90 000 asukasta”.

Vuoden 2009 kuntaliitoksen (Kouvola, Anjalankoski, Elimäki, Kuusankoski, Jaala ja Valkeala) jälkeen suurkouvolalaisia oli 88 174. Viime vuoden alussa heitä oli enää 84 196. MDI ennusti Kouvolan asukasluvun vähenevän 16 prosenttia vuoteen 2040 mennessä. Kasvu-usko on vahva.
 

Kirjoittaja on lahtelainen dosentti.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi