Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Suomeen suunniteltuja tuotantolaitoksia ei pääsääntöisesti kannata päästää ulkomaille

Tulen pieneltä teollisuuspaikkakunnalta pohjoisesta, ja on vain fakta, ettei pienessä kaupungissa olisi mitään, jos paperikone suljetaan. Silloin lähtevät palvelutyöpaikat samalla, kun ei ole varaa niihin palveluihin.

Eikä Kemi ole samanlainen menestyjä kuten esimerkiksi Helsinki, jolla on varaa investoida eri houkutuksiin ja on muuttovoittoinen kunta. Ihmiset tarvitsevat todellisia työpaikkoja, jotta voidaan maksaa todellisia laskuja ja saadaan ruokaa lapsille ja niin edelleen. Se, että on pakko yrittää, on tosiasia tässä elämässä.

Kun tehtaat loppuvat, tapahtuu kaupungin veropohjan rapautuminen. Samanlainen veropohjan rapautuminen tapahtui esimerkiksi Yhdysvallassa Detroitissa, kun sieltä lähti autoteollisuus. Sinne jäivät vain ongelmat.

Sitä on todellinen hyvinvointipolitiikka, että tasataan alueiden välisiä eroja. Yksi keino ovat myös valtioavut, mutta parempi olisi, kun olisi todellisia, oikeita työpaikkoja, joista maksetaan kunnallisia veroja, jotka tuovat paikkakunnalle hyvinvointia eikä ongelmia.

Ihmiset tarvitsevat todellisia työpaikkoja, jotta voidaan maksaa todellisia laskuja.

Suomeen suunniteltuja tuotantolaitoksia ei pääsääntöisesti kannata päästää syntymään ulkomaille. Niissä voidaan polkea työehtoja ja hoidetaan hommat enimmäkseen ympäristön kannalta huonommin kuin Suomessa (esimerkiksi Uruguay ja vastaavat).

Teollisuuden investoinnit ovat viime vuosina laskeneet jopa 20 prosenttia ja erilaiset energia-alan investoinnit yleistyneet. Myös tutkimiseen ja kehittämiseen käytetyt varat ovat lisääntyneet, kun halutaan kehittää korkeamman jalostusasteen tuotteita.

Näitä asioita tervehdin ilolla, kun on kyse Suomen menestymisestä kansainvälisessä kilpailussa.

Pohjoisessa ei sijaitse pelkästään puunjalostustehtaita. Siellä on myös kiertotalouteen perustuvia terästehtaita, jotka tuovat veroeuroja, esimerkiksi Tornion kaupungille.

Kemiin suunniteltavaa biotuotetehdasta kannattaa tukea jo siksi, että Metsä Group on toimijana kotimainen, ja lähtökohtaisesti ottaa ympäristön huomioon. Kemissä käynnistettiin toukokuussa ympäristönvaikutusarviointi ja siellä otetaan Äänekosken tehtaan yva-tulokset huomioon.

On selvää, etteivät kaikki biotuotehankkeet toteudu Suomessa. Siihen vaikuttavat kannattavuusasiat ja myös ulkomaalaisten sijoittajien into laittaa rahaa tällaisiin työllistäviin hankkeisiin. Toivon kuitenkin, että Kemin Metsä Groupin biotuotetehdas toteutuu.

Sami Korkiakoski

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi