Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Muutoksen merkkejä ilmassa – pannaan hiilidioksidi kiertämään

Muutoksen merkkejä on ollut havaittavissa näinä aikoina tiedotusvälineissä, kuten Ylessä.

Esimerkiksi ihmiset ovat ilmansaasteista johtuneista syistä joutuneet muuttamaan pois Pariisista ja hakevat nyt korvauksia oikeusteitse. Suomessa ilman saastetasot eivät ole niin vakavat, paitsi ehkä Helsingissä.

Ilmansaasteet ovat tämänhetkinen akuuttiongelma suurkaupungeissa, ja niihin voidaan tarttua heti ja vaikutuksiakin saadaan muutamien vuosien kuluessa, jos halutaan. Samalla hoituu hiilidioksidin aiheuttama ilmaston lämpeneminen, jos sellaista esiintyy.

Rahat voidaan ohjata suoraan toimenpiteisiin, jotka vähentävät saastepäästöjä, eikä enää uhrata niukkoja resursseja uusien super- tai jopa kohtapuoliin markkinoille tulevien erittäin kalliiden kvanttitietokoneiden hankintaan, koneisiin, joilla voitaisiin vieläkin tarkemmin laskea hiilidioksidin ilmastoa lämmittävä vaikutus.

Hiilidioksidista on tehty peikko, vaikka se on ehkä tärkein elämän lähde ja ylläpitäjä maapallolla. Tietenkin hapen, typen ja muiden alkuaineiden ohella. Hiilidioksidi kiertää. Kasvit imevät sitä ilmasta ja sitten joskus maatuessaan vapauttavat takaisin ilmaan.

Rahat voidaan ohjata suoraan toimenpiteisiin, jotka vähentävät saastepäästöjä.

Joskus vapautuminen kestää kauan, kun kasveista tuleekin ensin maakaasua, hiiltä tai öljyä. Ja sitten me taas vapautamme polton myötä hiilidioksidin ilmaan.

Nyt näyttääkin siltä, että luonto taas kerran opettaa ihmistä, eli pannaan hiilidioksidi kiertämään. Maailmalla ja Suomessa, esimerkiksi Lappeenrannan Teknillisessä yliopistossa, on rakennettu koelaitteistoja, joilla hiilidioksidi saadaan muutetuksi maakaasuksi (metaaniksi) tai raskaammiksi polttoaineiksi.

Tämä voidaan tehdä vetykaasulla, jota taas saadaan vedestä sähköä käyttäen, ja sähköä taas saadaan aurinkopaneeleilla, tuulivoimalla tai miksei aaltovoimaloilla. Suurempi ongelma näyttää vielä olevan, miten ilmasta ja savukaasuista saadaan hiilidioksidi kohtuuhintaan kerättyä.

Hiilidioksidin tulevaisuuden mahdollisuuksiin viittaa sekin, että maailmalla, esimerkiksi Saksassa, on sitä alettu pumpata vanhoihin, maanalaisiin onkaloihin, joista maakaasu on pumpattu pois jo aikoja sitten. Tulevaisuuden käyttöäkö varten?

Tällaiset näkymien luulisi antavan nuorisolle tulevaisuudenuskoa maailmanlopun odotusten sijaan.

Antti Manninen
Hollola
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi