Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Lahden nimeämä PHP-edustus ei ole henkilökohtainen

Lahden kaupunki nimesi edustajansa tiedonsiirtopalveluja tuottavaan PHP-emoyhtiöön valvoakseen etujaan yhtiössä, jolta se osti palveluja. Yhtiöjärjestelyjen kautta PHP:sta tuli DNA-tietoliikenneyhtiön suurosakas.

Lahden edustajan valitsi kaupunginhallitus, ja henkilö valittiin edustamaan Lahden kaupunkia, ei itseään. Vuodesta 2007 alkaen hän on ollut konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen.

DNA:n osakkeet ollaan nyt myymässä toiselle yhtiölle. Tästä tulee PHP-yhtiön omistajille huomattava tuotto. Tästä riemastuneena yhtiö päätti jakaa johdolleen ja hallituksen jäsenille ylimääräiset jättipalkkiot. Tätä ei kukaan ole vielä rohjennut nimittää rakenteelliseksi korruptioksi, koska kysymyksessä on yksityinen yhtiö.

Lahden edustajan osuus on 100 000 euroa. Tämä kaikki siis, jos Euroopan kilpailuvirasto hyväksyy kilpailuun muutoksia tuovan osakekaupan.

Nyt esitetään tulkintaa, jonka mukaan konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen ei olekaan enää Lahden edustaja myyjänä toimineessa yhtiössä, vaan yksityishenkilö, joka nostaa tuon 100 000 euroa. Kaupungin edunvalvonta muuttuu näin yksityiseksi eduksi.

Tulkinnan mukaan asetelmaa voidaan laajentaa niin, että Lahden tytäryhtiöiden poliittisesti valitut hallituksen jäsenet saavat osuutensa yhtiön tuloksesta, jos yhtiö tuottaa voittoa.

PHP-tulkinnan mukaan Lahden osakkuusyhtiöiden ja tytäryhtiöiden hallituksiin alkaa olla viranhaltija- ja poliitikkoruuhkaa.

Lahden konserniohjetta tulee muuttaa niin, että ohjeet koskevat kaupungin yhtiötä tai kaupungin luottamushenkilöiden nimeämiä edustajia myös silloin, kun edustajat toimivat kaupungin edunvalvojina muissa kuin kaupungin tytäryhtiössä.

Lahden kaupunki on mukana Kuntien Tiera oy:ssä, joka myy tiedonhallintatuotteita kunnille, myös Lahdelle. Lahdella on siellä edustajansa.

Yhtiö on pysynyt pystyssä ainoastaan tuettuna ja kuntien pääomittamana. Tämän mukaanhan kaupungin edustajan tulisi vastata henkilökohtaisesti Tieran alijäämistä, eikä kaupungin yhteisönä.

Lahden kaupunki on menossa kahden miljoonan euron osuudella KymiRing-moottoriratayhtiöön tytäryhtiönsä kautta. Lahti valvoo etujaan ja pyrkii kasvattamaan tuottojaan radan tapahtumista suoraan yhtiötuottoina ja välillisesti verotuloina.

Jos KymiRing joskus myydään jollekin kansainväliselle suurelle toimijalle jättisummalla, syntyy jälleen edustusongelma siitä, onko kaupungin edustus yhteistä vai henkilökohtaista.

Nyt syntyneen PHP-tulkinnan mukaan Lahden osakkuusyhtiöiden ja tytäryhtiöiden hallituksiin alkaa olla viranhaltija- ja poliitikkoruuhkaa. Eihän sitä tiedä, mikä yhtiö vielä myydään voitollisesti. Silloin rakenteellisella korruptiopäätöksellä kaupasta saattaa lohjeta oiva siivu kaupungin edunvalvojille.

Lasse Koskinen
Lahden kaupunginvaltuutettu
kaupungin tarkastuslautakunnan jäsen (ps.)
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi