Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Lapsiperheiden ja lasten suojelu saatava EU:n asialistalle

Euroopan Unioni vaikuttaa keskeisesti kasvamassa oleviin lapsiin ja tuleviin sukupolviin niin jäsenmaissa kuin maailmallakin. Europarlamenttivaalit ovat siksi tärkeät vaalit.

Nyt kun vaalikeskustelut ovat eri tiedotusvälineissä käynnistyneet, on tärkeää, että puhumme myös lasten hyvinvoinnista ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien turvaamisesta. Lapset ovat Euroopan tulevaisuuden kova ydin.

EU:n alueella 25 miljoonaa lasta ja nuorta elää pienituloisissa perheissä, joissa on aineellista puutetta ja vajaatyöllisyyttä. Peräti neljäsosa jäsenmaiden lapsista elää köyhyys- ja syrjäytymisriskin uhan alla.

Lasten köyhyys on EU:n yhteinen ja globaali haaste, jonka laiminlyönti romahduttaa yhteiskuntien taloudellista, sosiaalista ja sivistyksellistä perustaa ja jyrkentää osattomuutta. Mikäli investointeja lapsiköyhyyteen puuttumiseksi ei tehdä nyt, se tulee myöhemmin vielä paljon kalliimmaksi.

Haavoittavassa asemassa olevien lasten varhainen tukeminen parantaa vanhempana heidän koulutustasoaan, terveydentilaansa, sosiaalisuuttaan, taloudellista tuottavuuttaan ja toisaalta vähentää rikollisuutta. Lapsen oikeuksien turvaaminen ja lapsiin investoiminen on vaikuttavaa ja kestävää politiikkaa.
 

Lapsitakuun (Child Guarantee) varmistaminen on seuraavan europarlamentin keskeisimpiä tehtäviä. Sillä taataan, että jokaisella haavoittavassa asemassa olevalla lapsella on pääsy maksuttomaan perusterveydenhuoltoon, varhaiskasvatukseen ja koulutukseen, kunnolliseen asumiseen ja ravintoon.

Lasten hyvinvoinnin ja lapsibudjetoinnin on oltava keskiössä, kun EU:ssa päätetään monivuotisesta rahoituskehyksestä.

EU:sta turvapaikkaa hakevilla lapsilla on oikeus erityissuojeluun ja nykyistä parempaan oikeusturvaan.

Lasten lähettäminen EU:n rajoilta takaisin turvattomiin olosuhteisiin lisää lapsikauppaa, lasten hyväksikäyttöä rikollisissa tarkoituksissa ja heihin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Paperittomien lasten lisääntyminen maailmassa johtaa siihen, ettei mikään valtio kanna vastuutaan näistä lapsista.
 

Kolmannes EU-maissa asuvista lapsista kohtaa kotonaan kaltoinkohtelua tai väkivaltaa tai pelkää vanhempien välisiä yhteenottoja. Perheissä tapahtuvaan väkivaltaan suhtaudutaan silti vielä esimerkiksi Itä-Euroopan maissa vähätellen.

Tulevien europarlamentaarikkojen on sitouduttava tarmokkaammin vahvistamaan turvallisen perhe-elämän edellytyksiä.

Euroopan Unioni on myös merkittävä toimija yhä epävakaammaksi käyvässä maailmassa. Maailman suurimpana kehitysavun antajana EU:lla on tärkeä rooli lapsen oikeuksien edistäjänä myös rajojensa ulkopuolella.

Yksi vakavimmista kysymyksistä on se, että tällä hetkellä joka viides lapsi maailmassa elää konfliktialueella tai sodan keskellä. EU voi tehdä enemmän näiden lasten auttamiseksi ja suojelemiseksi. Se edellyttää vahvaa yhteistä näkemystä siitä, että lapsiin kohdistuvat hyökkäykset ovat aina tuomittavia ja niihin syyllistyneet on tuotava oikeuden eteen.

Toivottavasti tulevat europarlamentaarikot asettavat lapset työnsä keskiöön.

Tiina-Maria Levamo
Tapio Laakso
Pelastakaa Lapset ry

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi