Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

EU-vaalit

Ville Niinistö: Jos Euroopan unionia ei olisi, se pitäisi keksiä

Euroopan kehitys ei ole enää yhtä itsestäänselvää kuin se on ollut viime vuosikymmenet. Tänä kasvavan epävarmuuden aikana on hyvä pysähtyä sen äärelle, miltä Eurooppa näyttäisi, jollei toisen maailmansodan jälkeen olisi ymmärretty aloittaa rakentamaan yhteistyön Eurooppaa

EU:n historia on rauhan ja vakauden aikaa: aikaa, jona sodat, rajat ja riidat Euroopan suurvaltojen välillä ovat väistyneet kauppatavaran ja ihmisten vapaan liikkuvuuden tieltä.

Pienten maiden ja suurten rajat ylittävien ongelmien ratkaisun etu on, että asioita ratkotaan porukalla.

Tänä päivänä me voimme yhdessä ratkoa myös ilmastonmuutoksen ja ekosysteemien heikkenemisen haasteet. Yhdessä me voimme myös korjata talouden kestäväksi ja vahvistaa ihmisoikeuksia ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Jos Euroopan unionia ei jo olisi, pitäisi se keksiä.

Eurooppaan luodaan eripuraa

Euroopan unionin aika on pisin rauhan jakso EU:n keskeisten suurten jäsenmaiden välillä historiassa.

Suurvaltojen valtapeleissä pienet jäisivät aina lopulta myös etupiirien jalkoihin. Sitä myös EU:n ulkopuoliset voimat nyt yrittävät tehdä meille: hajottaa meitä, tehdä Eurooppaa pienemmäksi, luoda eripuraa maiden sisälle ja eri väestöryhmien välille, jotta heidän oma valtansa kasvaisi ja EU:n heikkenisi. Tämä meidän kannattaa muistaa.

Euroopan unioni ja sen tekemä politiikka ei ole ollut mitenkään täydellistä, kuten ei ole ollut Suomenkaan politiikka viime vuosina.

Työpaikkoja ympäristöosaamiseen

Suomessa on korjattava hyvinvointivaltiota panostamalla koulutukseen ja köyhyyden torjumiseen. On torjuttava ilmastonmuutosta ja luotava ihmisille ja ympäristölle kestävää taloutta. Työpaikat syntyvät yhä enemmän ympäristöosaamisen ja sen viennin ympärille, ja tätä kehitystä on vauhditettava.

Se ei silti vielä riitä, vaan tarvitsemme myös Eurooppaa mukaan. Eurovaaleissa on tilaisuus vahvistaa ääntä kestävän ja inhimillisen tulevaisuuden puolesta myös Euroopassa.

EU voi ottaa johtajuutta ilmastonsuojelussa, joka ohjaa paitsi Eurooppaa myös koko maailmaa kestävään talouteen ja ilmaston lämpenemisen pitämiseen alle 1,5 ast

Nuorille tulevaisuudentoivoa

Voimme rakentaa Eurooppaa, jossa on enemmän raiteita ja vähemmän rajaesteitä. Nuorille on luotava toivoa tulevaisuudesta: nuorisotakuun laajentaminen kaikkiin EU-maihin turvaisi koulutuksen tasa-arvoa ja kansainvälisen vaihdon. Erasmus-ohjelman kasvattaminen kolminkertaiseksi lisäisi nuorten kansainvälistymistä. Kun nuorilla on toivoa tulevaisuudesta ja silmät auki maailmalle, silloin Suomi ja Eurooppa pärjäävät.

Samoin on puolustettava sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa ja inhimillistä Eurooppaa. EU:n on puututtava aiempaa vahvemmin kansainväliseen verenkiertoon ja verokilpailuun, jotta samalla voimme turvata hyvinvointivaltion rahoituspohjan.

Pohjoismaisen hyvinvointivaltion ja kestävää taloutta rakentavan ilmastonsuojelun yhdistäminen voi olla Suomen anti Euroopalla ja maailmalle. Kun vahvistamme jokaisen osallisuutta ja torjumme syrjäytymistä, yhteiskunta on niin vahva, että se ei vastaa hajottavien voimien, ääriliikkeiden ja populistien seireenikutsuun. Yhdessä olemme enemmän ja ratkomme aikamme haasteet.

Ville Niinistö
entinen ympäristöministeri
eurovaaliehdokas (vihr)

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi