Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Kiusausväkivallalle viitataan kintaalla kouluissa

Yksi kouluvuosi on jälleen pian päättymässä. Monelle kiusatun lapsen vanhemmalle, kuten kiusatullekin, se tarkoittaa hengähdystaukoa jatkuvista peloista, epävarmuudesta omasta asemasta ryhmässä sekä selviytymisstrategioiden hiomisesta.

Hengähdystauko ei kuitenkaan tarkoita uhkien poistumista kokonaan. Moni vanhempi miettii, onko kesätauko lapsen mielenterveyden kannalta riittävä. Kestääkö lapsi vielä toisen samanlaisen vuoden koulussa? Jaksaako itse vanhempana tukea lastaan ja tasapainoilla epävarmassa, lapselle turvattomassa ja uhkaavassa tilanteessa.

Vanhempien huolta ei noteerata

Kiusatun vanhempia ei kuormita ainoastaan lapsen kiusatuksi joutuminen, vaan myös koulukulttuurin ja käytäntöjen seuraukset lapselle. Tilanteen pitkittyminen alkaa luoda mallia ja kaavoja lapsen käyttäytymiseen.

Vanhempien huolta lapsesta ei aina kuulla tai heidän pyrkimyksiään yhteistyöhön arvosteta koulun henkilökunnan ollessa jo valmiiksi kuormittunutta.

Työssäni kohtaamani vanhemmat kokevat usein, ettei heidän näkökulmaansa lapsen tilanteesta osata huomioida. Silti heidän pääasiallinen ja luonnollinen tarpeensa on tukea ja suojella lastaan. Kuka sen tekisikään, elleivät vanhemmat?

On luonnollista, että vanhemmat pyrkivät kaikin tavoin estämään lisävaurioiden syntymistä. Moni vanhempi kertoo, ettei heidän hätäänsä ymmärretä, vaan heitä pidetään ylireagoivina.

Pelkäävä kiusattu lapsi pakolla kouluun?

Lapsesta saatetaan tehdä lastensuojeluilmoitus sillä perusteella, ettei vanhempi kykene huolehtimaan lapsesta.

Perusteluna voi myös olla, ettei vanhempi saa koulupelkoa potevaa lastaan enää menemään kouluun. Pakottaminen ympäristöön, jossa ei ole turvallista, jää vanhempien raskaaksi tehtäväksi ja aiheuttaa usein itsesyytöksiä, pelkoa sekä vihantunnetta.

Siinä ei vaurioidu ainoastaan lapsi, joka pakolla viedään hänelle turvattomaan ja pelottavaan paikkaan, vaan myös vanhempi, joka joutuu toimimaan vastoin vaistojaan, parempaa tietoaan ja omia tunteitaan.

Kiusaajalle ei seuraamuksia, onko oikein

Moni kiusatun lapsen vanhempi pohtii, miksi ilmoitus tehdään vain kiusatusta – harvemmin kiusaajasta, vaikka kiusaava ja alistava kylvää pelkoa ja aiheuttaa muille ahdistusta.

Kiusattujen lasten vanhemmilla on usein suuria vaikeuksia ymmärtää, miksi kiusattu pidetään varotoimena välitunnit sisällä, siirretään pienluokalle tai jopa toiseen kouluun.

Kiusaaja puolestaan saa jatkaa aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Se on ristiriitaista myös lapsen oikeudentajulle ja antaa väärän kuvan väkivallasta ja siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

Myös epäaitoihin anteeksiantoihin ja -pyyntöihin pakottaminen, vaatimus aloittaa puhtaalta pöydältä kiusaamisen jatkuessa ja unohtaa väkivaltakokemus, kuormittavat kiusattua lasta ja vanhempia.

On vaikea ymmärtää, miksi kiusaamisväkivallalle pitäisi viitata kintaalle, kun esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaan osataan jo suhtautua tarvittavalla vakavuudella.

Syytä haetaan kiusatun persoonasta

Mikä ajaa vanhemman tilanteeseen, jossa hän ei enää luota siihen, että koulu selvittää tilanteen ja että oma lapsi on koulussa turvassa?

Kohtaamani vanhemmat kertovat vahvasta avuttomuuden tunteesta yrittäessään auttaa kiusattua lastaan ja etteivät he koe saavansa koululta tukea.

He kertovat jääneensä tilanteessa ulkopuolisiksi. Heille ei kerrota suunnitelmista tilanteen suhteen tai puuttumistavoista, mikä lisää epävarmuutta ja vähentää luottamusta.

Vanhemmat kertovat myös, että asia helposti kääntyy kiusatun syyksi tai kiusaaminen tulkitaan kiusatun persoonallisuudesta johtuvaksi.

Välittävillä vanhemmilla on tarve saada olla osallisina lapsensa kouluarjessa yhteistyössä kouluhenkilökunnan kanssa.

Tina Holmberg-Kalenius
tukikeskuskoordinaattori
Tukikeskus Valopilkku ja Harjulan setlementti ry

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi