Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Mielenterveysomaisille on tarjolla vertaistukea Lahdessa

Epätoivoinen lähimmäinen kirjoitti 15.5. omaisen tilanteesta psyykkisesti sairastuneen läheisen rinnalla. On totta, että aikuisikäinen sairastunut henkilö saa päättää useampaankin lakiin (perustuslaki, laki potilaan asemasta ja oikeuksista, mielenterveyslaki) perustuen varsin pitkälle omista asioistaan.

Läheisten näkökulmasta tämä on varsin ristiriitainen tilanne silloin, kun huoli ja hätä sairastuneen voinnista on suurimmillaan.

Laki, säännöt ja ohjeet usein esteinä

Erityisesti psyykkisten sairauksien kohdalla on usein juuri niin kuin kirjoittaja toteaa – täysi-ikäinenkään ei osaa hakea apua, koska ei tiedä tarvitsevansa apua.

Pääsääntöisesti omainen on se, joka taistelee läheisensä puolesta saadakseen hänet edes jonkinlaisen avun piiriin.

Laki, säännöt ja ohjeet eivät näe tilanteita samoin kuin omainen. Ne pyrkivät neutraalisti turvaamaan sairastuneen oikeuksia.

Myös psykiatrian henkilökunta työskentelee noiden lakien velvoittamana, ja siellä ollaan monesti aivan yhtä keinottomina kuin omaisetkin. Hoidon tarve on näkyvissä, mutta lakiin perustuen hoitoon pääsemisen kriteerit eivät täyty.

Vertaistukea ja keskusteluapua

Omaisen asema sairastuneen rinnalla kulkijana on ajoittain erittäin raskas.

Noissa tilanteissa on järkevää hakea tukea omaan jaksamiseen erityisesti vertaisilta, sillä on monia muitakin, jotka kamppailevat samanlaisten ongelmien kanssa.

Päijät-Hämeen mielenterveysomaiset - FinFami ry on yhdistys, josta psyykkisesti sairastuneiden omaiset ja läheiset voivat hakea tietoa, tukea ja toivoa omaan tilanteeseensa.

Vertaistuen lisäksi on saatavissa omaisvalmentajan tarjoamia henkilökohtaisia keskusteluaikoja. Tietoa toiminnasta saa verkkosivultamme www.omaiset.fi tai tulemalla käymään toimistollamme Lahden keskustassa Rauhankatu 3.

Päivi Kirjavainen
Päijät-Hämeen mielenterveysomaiset - FinFami ry

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi