Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Sote-alalla tarvitaan hoitotyön johtamista

Työyhteisö: Työhyvinvointi, hoidon laatu ja potilasturvallisuus vaakalaudalla

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöistä lähes 70 prosenttia on hoitotyöntekijöitä. Erityisesti tämän ryhmän työssä jaksaminen on ollut tapetilla viime aikoina paljon.

Resurssien lisäksi johtamisella ja työyhteisön ilmapiirillä on suuri merkitys työntekijöiden hyvinvoinnin kannalta. Monien tutkimusten mukaan erityisesti lähijohtajien kuten osastonhoitajien toiminnalla on suuri vaikutus koko toimintaan ja henkilöstön hyvinvointiin.

Onkin huolestuttavaa, että Tehyn vastikään julkaiseman selvityksen mukaan hoitotyön johtajia on sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa vähennetty entisestään. Peräti 45 prosenttia kyselyyn vastanneista lähes tuhannesta hoitotyön johtajasta kertoi näin.

Työyhteisössä lähijohtajien kanssa yhdessä suunnitellen ja tehden monet virheet olisi voitu estää.

Hoitotyön johtajilla tarkoitetaan hallintoylihoitajia, ylihoitajia sekä hoitotyön lähiesimiehiä kuten osastonhoitajia ja apulaisosastonhoitajia.

Jos halutaan huolehtia toiminnan laadusta, potilasturvallisuudesta, työntekijöiden työhyvinvoinnista ja samalla myös alan vetovoimaisuudesta, tämä kehityskulku on pysäytettävä. Mitkään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukset eivät tule käytännössä onnistumaan, ellei hoitotyön johtamisjärjestelmää saada kuntoon.

Itsekin hoitotyössä ja organisaation eri tasoilla hoitotyön johtajana työskennelleenä olen sitä mieltä, että hoitotyön johtajia on oltava sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden kaikilla johtamisen tasoilla.

Heillä on oltava aikaa henkilöstösuunnitteluun, riittävien henkilöstöresurssien ja henkilöstön hyvinvoinnin tukemisen varmistamiseen sekä tutkimusnäyttöön perustuvan hoidon ja hoitotyön kehittämiseen. Tämä edellyttää myös taloudellista vastuuta ja toimivaltaa ohjata resursseja.

Saan paljon palautetta siitä, että yksi kaikkein eniten sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä uuvuttavista 29 asioista on todellisuuden ja ammatti-identiteetin välinen ristiriita. He haluaisivat tehdä työnsä kunnolla, mutta sitä ei organisaatiossa tueta eikä mahdollisteta.

Liiallisen työmäärän lisäksi syynä tähän kokemukseen on usein se, työntekijät kokevat, etteivät tule kuulluksi ja lähijohtajien vähentämisen takia määräykset tulevat käskyinä organisaation johdosta.

Monet muutokset eivät sitten sovellukaan käytäntöön tai ne aiheuttavat paljon lisätyötä.

Työyhteisössä lähijohtajien kanssa yhdessä suunnitellen ja tehden monet virheet olisi voitu estää ja yhdessä kehittämällä parantaa myös työhyvinvointia. Tämän kaltaiseen työskentelyyn ei tunnu olevan enää aikaa ja mahdollisuuksia.

Merja Mäkisalo-Ropponen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi