Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Maahanmuuttovirasto: Turvapaikan perusteet on määritelty tarkkaan laissa

Sunnuntaisuomalainen julkaisi 12.5. turvapaikanhakijoiden kanssa vapaaehtoistyötä tekevän Kaarina Heiskasen haastattelun. Maahanmuuttovirastossa arvostamme turvapaikanhakijoiden parissa tehtävää vapaaehtoistyötä. Jutussa esitetään kuitenkin toiminnastamme väitteitä, jotka eivät vastaa todellisuutta.

Emme palauta ihmisiä ”ilmiselvään vaaraan”, kuten jutussa kirjoitetaan.

Turvapaikan kriteerit on määritelty tarkkaan laissa ja kansainvälisissä sopimuksissa. Työn tärkein tavoite on tunnistaa turvapaikanhakijoista ne, jotka ovat henkilökohtaisen vainon vaarassa kotimaassaan ja tarvitsevat siksi kansainvälistä suojelua. Emme palauta ihmisiä ”ilmiselvään vaaraan”, kuten jutussa kirjoitetaan.

Turvapaikkatutkintaan kuuluu aina hakijan henkilökohtainen kuuleminen, joka on niin pitkä kuin hakijan tilanteen selvittämiseksi on tarpeen. Puhutteluja tekee virastossa ammattitaitoinen asiantuntijoiden joukko. Päätöksen perustelut löytyvät päätösasiakirjasta, jonka hakija saa.

Hakijalla on aina oikeus valittaa päätöksestä oikeusasteisiin. Suurin osa kielteisen päätöksen saaneista on näin myös tehnyt. Päätösten laillisuuden arvioivat tällöin viraston lisäksi oikeusasteet.

Heiskanen uskoo myös, että ”viranomaiset odottavat alaikäisten turvapaikanhakijoiden tulevan täysi-ikäisiksi, jotta palauttaminen olisi helpompaa”.

Laissa on säädetty alaikäisen asian käsittelemisestä kiireellisenä. Myös tilastot osoittavat, että tämä ei pidä paikkaansa, sillä suurin osa alaikäisenä tulleista saa täysi-ikäisenä jatkoluvan jäädä Suomeen.

Jutussa mainitut ulkoministeriön matkustusohjeet on suunnattu turisteille, jotka eivät tunne maiden oloja. Maahanmuuttovirasto seuraa Afganistanin turvallisuustilannetta tarkemmin kuin koko maan tasolla, koska tilanne vaihtelee merkittävästi maan sisällä ja yksittäisten maakuntien sisällä.

Maatutkijamme kävivät Kabulissa viimeksi huhtikuussa. Afganistanissa on myös alueita, joihin ei turvallisuustilanteen takia palauteta ketään.

Esko Repo
turvapaikkayksikön johtaja
Maahanmuuttovirasto

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi