Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Eurovaalit 2019

Lukijalta: Luottamusta vastakkainasettelun sijaan

Euroopan 1900-luku oli kaksijakoinen. Ensin maanosastamme lähti liikkeelle kaksi maailmansotaa. Niiden jälkeen Euroopan maat onnistuivat sitomaan itsensä integraatiolla rauhaan.

Nyt takana on kuitenkin jo lähes viidennes uudesta vuosisadasta. Olemme Suomessa ja Euroopassa jälleen valinnan edessä: jatkammeko eteenpäin yhdessä vai sulkeudummeko kuoriimme?

Samalla kun vastakkainasettelua lietsovat voimat nostavat päätään, maailmanlaajuinen globaali kilpailu on entistä kovempaa. Kiinan talous on kasvanut neljä vuosikymmentä lähes kymmenen prosentin vuosivauhtia. Se kouluttaa teknologiassa, insinööritieteissä sekä matematiikassa vuosittain enemmän ihmisiä kuin Yhdysvallat.

USA on puolestaan maailmanluokan innovaatioiden, vetovoimaisten huippuyliopistojen sekä nuoren työvoiman talous. Miten Eurooppa ja Suomi menestyvät myllerryksen keskellä?

Kysymykseen löytyy vastaus kolmesta suuresta murroksesta, ilmastonmuutoksesta, digitalisaatiosta ja turvallisuudesta. EU on yhdessä yli 20 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta (BKT). Kun muokkaamme Euroopan markkinoita, muuttuvat markkinat koko maailmassa. Globaalit yritysjätit eivät sivuuta maailman ostovoimaisimpiin kuuluvan alueen potentiaalia.

Maailma tarvitsee Euroopan johdolla reilun ja oikeudenmukaisen tavan pysäyttää ilmastonmuutos. Teknologia on ohjattava tukemaan vihreää kasvua ja meidän on yhdessä otettava käyttöön kunnianhimoisempia keinoja torjua maapallon lämpenemistä.

Samalla on huolehdittava oikeudenmukaisuudesta. Kiristyvät ilmastotoimet eivät saa johtaa syvempiin tulo- ja hyvinvointieroihin.

Digitaloudesta on puolestaan valjastettava uutta, tulevaisuuden työtä. Digitalisaatio on nostettava kasvun ajuriksi ja tarvittavasta infrastruktuurista on huolehdittava. Koulutukseen, tutkimukseen ja tieteeseen on investoitava.

Samalla on kuitenkin turvattava kansalaisten yksityisyys. Eurooppaan tarvitaan lisää puheluita halventaneen roamingin kaltaisia ratkaisuja, jotka auttavat sekä teknologian hyödyntämisessä että kuluttajan kukkarossa.

Kiristyvät ilmastotoimet eivät saa johtaa syvempiin tulo- ja hyvinvointieroihin.

Kolmanneksi tarvitsemme turvallista vapautta. Pelon edessä vapauksia ei tule supistaa – päinvastoin. Vapaakauppa ja työntekijöiden reilu kohtelu tarvitsevat puolustajansa ja tämä edellyttää vahvaa Eurooppaa.

Tulevaisuudessa tarvitsemme myös entistä parempaa turvaa verkossa ja Euroopan rajoilla. On luotava entistä parempia mahdollisuuksia liikkua, matkustaa ja opiskella. Erasmus-opiskelijavaihto on oiva esimerkki. Siitä on muodostunut monia elämiä mullistanut menestystarina.

Nyt voimavarat on suunnattava siihen, mistä löydämme uudet Erasmukset ja roamingit. Yritysten menestyminen, parantuva työllisyys ja omakohtaiset kokemukset kanssaeurooppalaisista lujittavat yhteistyötä ja keskinäistä luottamusta.

Demokratia ja hyvinvointi vahvistuvat rohkeilla ja tulevaisuuteen luottavilla päätöksillä, eivät vihapuheella ja vastakkainasettelulla. Tasa-arvon, turvallisen vapauden, oikeudenmukaisuuden ja länsimaisen demokratian takana on seisottava vankkumattomasti.

Miapetra Kumpula-Natri
europarlamentaarikko
eurovaaliehdokas (sd.)
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi