Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Mielipide

Lukijalta

Kolumni: Oppilaitosyhteistyö vauhtiin Lahdessa!

Syntyvyysluvut ovat laskeneet Suomessa yhtäjaksoisesti jo kahdeksan vuotta. Viime vuoden luku oli 47 577 ja negatiivinen trendi jatkuu kuluvana vuonna.

Työelämästä poistuu vuosittain yli seitsemänkymmentätuhatta henkilöä ja samaan aikaan suuret kasvukeskukset imevät koulutettua työvoimaa muilta alueilta. Työvoiman saatavuudesta on tullut yritysten kasvun suurin haaste ja este.

Meillä Päijät-Hämeessä toimivissa Lahden ammattikorkeakoulussa (Lamk) ja Koulutuskeskus Salpauksessa suorittaa vuosittain ammatillisen tutkinnon lähes neljätuhatta opiskelijaa. Valitettavan moni näistä osaajista löytää työpaikan maakunnan ulkopuolelta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tilastojen mukaan Päijät-Hämeestä valmistuneista ammattikorkeakoulun opiskelijoista alle puolet työskentelee maakunnassamme viiden vuoden jälkeen. Luku on koko maan kolmanneksi pienin. Yrityselämän ja oppilaitosten on löydettävä nopeasti ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi.


Yritysten on herättävä! Ne yritykset, jotka tarjoavat alueella opiskeleville kesätyö-, harjoittelu- ja lopputyöpaikkoja, varmistavat parhaiten osaavan työvoiman saannin.

Työssäolojaksojen aikana työnantajat tutustuvat potentiaalisiin tuleviin työntekijöihinsä ja heillä on mahdollisuus perehdyttää ja ohjata opiskelijoita tuleviin tehtäviin. Opiskelun mittainen työsuhde antaa myös opiskelijoille sisältöä ja motivaatiota opintoihin.

Oppilaitosten ja yritysten on lähennyttävä. Opettajien ja opinto-ohjaajien roolia on korostettava. Ilman toimialojen ja alueen yritysten tuntemusta on vaikeaa opettaa ja opastaa valmistuvia opiskelijoita uusiin tehtäviin. On muistettava, että ammattikorkeakoulujen ja ammattiopistojen tärkein tehtävä on kouluttaa alueellemme osaajia.

Yritykset, jotka tarjoavat alueella opiskeleville työpaikkoja, varmistavat parhaiten osaavan työvoiman saannin.


Suomen kilpailukyky riippuu osaamisesta. Panostus ammatilliseen koulutukseen on ensiarvoisen tärkeää. Tilanteen parantamiseksi tarvitsemme myös työperäistä maahanmuuttoa.

Toisen asteen ammatillisten oppilaitosten on saatava oikeus antaa myös vieraskielistä tutkintoon johtavaa koulutusta. Meidän on muutettava yleistä suhtautumista ulkomaalaistaustaisiin työntekijöihin.

Jo nyt Päijät-Hämeessä opiskelee useita tuhansia ulkomaalaistaustaisia opiskelijoita. Heidän rekrytointinsa alueemme yrityksiin on ensimmäinen askel kohti kansainvälistä työelämää. On suuri taloudellinen menetys, jos Suomeen jo integroituneet opiskelijat siirtyvät valmistuttuaan rajojemme ulkopuolelle.


Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkosen aloite taata heinolalaisille ammatillisissa oppilaitoksissa ja yliopistoissa aloittaville opiskelijoille kesätyöpaikka Heinolasta on erinomainen avaus osaavan työvoiman saannin turvaamisessa.

Vaikka ehdotus kuulostaa haastavalta, ei toteutus ole mahdoton. Karkeasti arvioiden kesätyöpaikkoja tarvittaisiin reilut viisikymmentä. Tällainen päätös vahvistaisi sekä kaupungin vetovoimaisuutta että heinolalaisten yritysten imagoa kiinnostavina työnantajina.

Päijät-Hämeen tulevaisuus riippuu osaavasta työvoimasta, menestyvistä yrityksistä ja verotuloista. Proaktiivisilla ja määrätietoisilla teoilla maakunnan tilanteeseen voidaan vielä vaikuttaa.

Jussi Eerikäinen
Kirjoittaja on Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja.

Jussi Eerikäinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi